ОЕЦД ја зголеми прогнозата за растот на светскиот БДП во 2023 година


 

Пониските цени на енергенсите и отворањето на Кина ѝ помогнаа на светската економија на почетокот на годината, објави Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), зголемувајќи ја прогнозата за раст, но последиците од построгата монетарна политика се сè повидливи.

Светскиот БДП треба да порасне за три отсто оваа година, проценува ОЕЦД, зголемувајќи ја проценката од јуни за 0,3 процентни поени. Според нивните пресметки лани пораснала за 3,3 отсто.

Во 2024 година, активноста треба да порасне за 2,7 отсто, што е за 0,2 процентни поени послабо отколку што проценуваа во јунскиот извештај.

Благодарение на пониските цени на енергијата и отворањето на Кина по укинувањето на пандемиските ограничувања, светската економија порасна посилно од очекуваното на почетокот на годината, истакнува ОЕЦД.

Растот сега треба да забави, оценуваат тие и додаваат дека се повидливи се последиците од заострената монетарна политика, дека слабее расположението на компаниите и потрошувачите, а кинескиот раст кине.

Американската економија се покажа како отпорна на зголемените трошоци за задолжување оваа година, посочува ОЕЦД, проценувајќи дека активноста ќе порасне за 2,2 отсто во 2023 година, што е за 0,6 процентни поени посилно отколку што очекуваа во јуни.

Во 2024 година, построгите услови за финансирање „ќе го олеснат притисокот на побарувачката“, а економијата значително ќе забави со прогнозирана стапка на раст од 1,3 отсто.

Во еврозоната побарувачката е веќе пригушена, па БДП годинава ќе порасне за 0,6 отсто, што е за 0,3 процентни поени пониско од очекуваното во јуни. Намалена е и проценката за следната година, за 0,4 процентни поени, на 1,1 отсто.

Активноста во зоната на примена на заедничката европска валута благо ќе се забрза во наредната година, бидејќи негативното влијание на високата инфлација врз реалните приходи ќе ослабне, наведува ОЕЦД.

Германскиот БДП треба да се намали за 0,2 отсто оваа година и да се зголеми за 0,9 отсто во 2024. Во јуни ОЕЦД прогнозираше стагнација за најголемата европска економија оваа година и раст од 1,3 отсто во 2024 година.

ОЕЦД, исто така, ги намали своите прогнози за растот на кинеската економија оваа и следната година поради намалената домашна побарувачка и „структурниот стрес на пазарот на недвижности“. Сега тие предвидуваат дека растот на втората по големина светска економија ќе забави од овогодинешните проценети 5,1 отсто на 4,6 отсто во 2024 година. Во јуни тие прогнозираат раст на Кина од 5,4 отсто оваа година и 5,1 отсто следната година.

Тие предупредуваат дека преовладуваат ризици кои би можеле да го забават економскиот раст, нагласувајќи ги можните позначајни проблеми во ограничувањето на инфлацијата и можните нови нарушувања на пазарите на енергија и храна. Посилното забавување на активноста во Кина дополнително ќе го забави растот, забележуваат тие.