Од бугарска страна повторно тврдат дека нема напредок во историската комисија


На последниот состанок на Мешовитата бугарско-македонска комисија за историски прашања не е постигнат опиплив напредок во решавањето на прашањата, изјавил за  БГНЕС членот на комисијата Кирил Топалов. Учесниците во неа најголем дел од времето разговарале за записниците од 14-та и некои наредни средби.

„Затоа и јас и моите колеги изразивме став дека е апсурдно да се разговара за минатогодишниот записник. Препорачавме во блиска иднина после секој состанок записникот да се усвои во разумен рок и дури потоа да се оди на нов состанок“, рекол  Топалов.

Според него, историчарите на РСМ ја покажуваат својата позната непопустливост и намерно доцнење во решавањето на важните прашања, бидејќи очекуваат официјална Софија за еден месец да го укине ветото и да почне преговори за членство во Европската унија.

„Мојот впечаток е дека се цврсто убедени дека ќе бидат ослободени. И ова се уште е далеку од сигурно дека ќе се случи, барем засега нема такви индиции, дури и да преовладува спротивното“, вели  Топалов.

„На почетокот на нашата заедничка работа имавме големи надежи дека нашите колеги ќе бидат поконструктивни, бидејќи впечатокот ни беше дека добро ги знаат историските факти и ќе бидат пообјективни“, вели бугарскиот научник. „За жал, се чини дека ги консолидираат своите позиции, кои се далеку од историската вистина и се чини дека сè повеќе не сакаат да решат никакво прашање. Жално е кога гледате дека научниците се спремни да кажат црно-бело доколку се диктирани од политичките позиции на властодршците“, вели Топалов.

Тој ги коментираше и неодамнешните иницијативи  истакнати личности од бугарската преродба, како Јоаким Карчовски, Кирил Пејчиновиќ и други, да се претстават како Македонци.

„Ги прашав колегите од РСМ дали има случај некој од овие „македонски преродбеници“ да го употребил зборот „македонски“ или „Македонија“ наместо „бугарска“. Нема таков случај. Секогаш го користат зборот „Бугарин“, а идентитетот не се гради на лаги, многу брзо пропаѓа“, категоричен е Топалов и додава:

„Се прашувам кога ќе дојдат на мои години и во времето на искрен баланс со себе и со нивните дела, какво чувство ќе почувствуваат – задоволство од искрено научно патување или самопрезир.“