Новата алатка на вештачка интелигенција „Чет Џи-Пи-Ти“ предизвикува восхит, но и загриженост

Јавните училишта во Њујорк го забрануваат пристапот до алатката за вештачка интелигенција која може да им помогне на учениците да мамат


Кога кон крајот на минатата година компанија од Сан Франциско го претстави на пошироката јавност ChatGPT, според Њујорк Тајмс, „најдобриот чет-бот на сите времиња достапен за пошироката јавност“, на алатката и беа потребни само пет дена да достигне сто милиони корисници. За споредба, за истиот број на Google му требаа 14 месеци, на Инстаграм му требаа 28, на Snapchat три години и осум месеци… Првите реакции се измешани, но речиси сите се фасцинирани од можностите на ChatGPT.

 

Јавните училишта во Њујорк ќе им забранат на учениците и наставниците да користат „Чет Џи-Пи-Ти“ (ChatGPT), моќна нова алатка за комуникација со вештачка интелигенција, на мрежите и уредите во областа, потврди официјален претставник за „Си-Ен-Ен“ во четвртокот.

Овој потег доаѓа во услови на зголемена загриженост дека алатката, која генерира морничаво убедливи одговори, па дури и есеи како одговор на барањата на корисниците, би можела да им олесни на студентите да мамат на задачите. Некои, исто така, се загрижени дека ChatGPT може да се користи за ширење неточни информации.
„Поради загриженоста за негативните влијанија врз учењето на учениците и загриженоста за безбедноста и точноста на содржината, пристапот до ChatGPT е ограничен на мрежите и уредите на јавните училишта во Њујорк“, вели во соопштение Џена Лајл, заменик-секретар за печат на јавните училишта во Њујорк. „Иако алатката може да даде брзи и лесни одговори на прашањата, таа не гради вештини за критичко размислување и решавање проблеми, кои се од суштинско значење за академскиот и доживотен успех“.

Иако четботот е ограничен според новата политика, јавните училишта во Њујорк може да побараат да добијат специфичен пристап до алатката за вештачка интелигенција за образовни цели поврзани со технологија.

Образовното издание ChalkBeat прво ја објави веста.

Изгледа дека Њујорк е еден од првите поголеми училишни области што го сузбива ChatGPT, едвај еден месец по првото лансирање на алатката. Минатиот месец, училишниот округ во Лос Анџелес превентивно ја блокираше страницата на сите мрежи и уреди во нивниот систем „за да ја заштити академската чесност додека се спроведува проценка на ризик/придобивка“, изјави портпаролот на областа за „Си-Ен-Ен“ оваа недела.
Иако постои вистинска загриженост за тоа како може да се користи ChatGPT, не е јасно колку е широко прифатен меѓу студентите. Другите области, пак, се чини дека се движат побавно.

Питер Фенг, службеник за јавни информации за Училишниот округ во Јужен Сан Франциско, рече дека областа е свесна за потенцијалот на нејзините ученици да користат ChatGPT, но „сè уште не воведе целосна забрана“. Во меѓувреме, портпаролот на Училишната област во Филаделфија рече дека „немаме сознание за ученици кои користат ChatGPT, ниту сме добиле поплаки од директорите или наставниците“.

Во изјавата споделена со „Си-Ен-Ен“ по објавувањето, портпаролот на OpenAI, истражувачката лабораторија за вештачка интелигенција која стои зад алатката, рече дека го направила ChatGPT достапен како преглед на истражувања за учење од употребата во реалниот свет. Портпаролот го нарече тој чекор „критичен дел од развојот и распоредувањето способни, безбедни системи за вештачка интелигенција“.

„Постојано ги вклучуваме повратните информации и научените лекции“, додаде портпаролот.

Компанијата соопшти дека има за цел да работи со едукаторите на начини како да им помогне на наставниците и учениците да имаат корист од вештачката интелигенција. „Не сакаме ChatGPT да се користи за погрешни цели во училиштата или на кое било друго место, затоа веќе развиваме мерки за ублажување за да му помогнеме на секој да го идентификува текстот генериран од тој систем“, рече портпаролот.
OpenAI отвори пристап до ChatGPT кон крајот на ноември. Тој е способен да даде долги, обмислени и темелни одговори на прашања и поттикнувања, почнувајќи од фактички прашања како „Кој беше претседател на Соединетите Држави во 1955 година“ до поопшти прашања како што е „Која е смислата на животот?

Алатката ги запрепасти корисниците, вклучително и академици и некои од технолошката индустрија. ChatGPT е голем јазичен модел обучен на огромно количество на информации на интернет за да ги креира своите одговори. Доаѓа од истата компанија зад DALL-E, која генерира навидум неограничен опсег на слики како одговор на барањата од корисниците.

Ко-основачот на Open AI Сем Алтман

ChatGPT стана вирален само неколку дена по неговото лансирање. Ко-основачот на Open AI Сем Алтман, истакнат инвеститор во Силиконската долина, на почетокот на декември на Твитер објави дека ChatGPT надмина еден милион корисници.

Но, многу едукатори стравуваат дека учениците ќе ја користат алатката за мамење на задачите. Еден корисник, на пример, му дал на ChatGPT испитно прашање за англиски; тој одговори со есеј од 5 параграфи за „Оркански висови“ (Wuthering Heights). Друг корисник четири пати побара од ботот за разговор да напише есеј за животот на Вилијам Шекспир; секој пат добиваше уникатна верзија на истото барање.

Дарен Хикс, доцент по филозофија на Универзитетот Фурман, претходно изјави за Си-Ен-Ен дека ќе биде потешко да се докаже кога студентот злоупотребува со ChatGPT отколку со други форми на мамење.

„Во потрадиционалните облици на плагијат – мамење на интернет, копи пејст работи – можам да одам и да најдам дополнителен доказ, докази што потоа можам да ги донесам на сослушување од одборот“, рече тој. „Во овој случај, нема ништо таму на што можам да укажам и да кажам: „Еве го материјалот што го земаа“.

„Тоа е навистина нова форма на стар проблем каде што студентите би платиле некому или би натерале некој да го напише нивниот труд за нив – да речеме „фарма за есеи“ или пријател што посетувал курс претходно“, додаде Хикс. „Ова е истотосамо што е инстантно и бесплатно“.

Фенг, од Училишниот округ на Јужен Сан Франциско, изјави за „Си-Ен-Ен“ дека „некои наставници одговориле на подемот на генератори на текст со вештачка интелигенција со користење на сопствени алатки за да проверат дали работата поднесена од учениците е плагијат или генерирана преку вештачка интелигенција“.

Некои компании како Turnitin – алатка за откривање што илјадници училишни области ја користат за скенирање на интернет за знаци на плагијат – сега истражуваат како софтверот може да открие употреба на текст генериран со вештачка интелигенција во поднесоците на учениците.

Хикс вели дека наставниците ќе треба да ги преобмислат задачите за да не можат лесно да бидат напишани од алатката. „Поголемото проблем ќе бидат администрациите кои треба да сфатат како ќе пресудуваат вакви случаи“, додаде тој. (Си-Ен-Ен)

 

 

Што е „Чет Џи-Пи-Ти“ (ChatGPT)?

„Чет Џи-Пи-Ти“ (ChatGPT) беше промовиран на 30 ноември, но е дел од поширокиот сет на технологии развиени од стартапот OpenAI од Сан Франциско, кој има блиски односи со „Мајкрософт“.

Тоа е дел од новата генерација системи за вештачка интелигенција кои можат да разговараат, да генерираат читлив текст на барање, па дури и да произведуваат нови слики и видео врз основа на она што го научиле од огромната база на податоци со дигитални книги, онлајн списи и други медиуми.

Но, за разлика од претходните итерации на т.н. „модели на големи јазици“ (“large language models”) како што е GPT-3 на OpenAI, објавен во 2020, алатката ChatGPT е достапна бесплатно на сите кои се поврзани со интернет и дизајниран да биде полесен за користење. Функционира како пишан дијалог помеѓу системот за вештачка интелигенција и лицето кое му поставува прашања.

Милиони луѓе си поиграа со него во текот на изминатиот месец, користејќи го за да напишат глупави поеми или песни, да се обидат да го измамат да прави грешки или за попрактични цели, како што е помагање во составувањето е-пошта. Сите тие прашања исто така му помагаат да стане попаметен.

Кои се стапиците?

Како и кај слични системи, ChatGPT може да генерира убедлива проза, но тоа не значи дека она што го кажува е фактичко или логично.

Неговото лансирање дојде со малку насоки за тоа како да го користите, освен ветување дека ChatGPT ќе признае кога не е во ред, ќе оспори „неточни премиси“ и ќе ги одбие барањата наменети за генерирање навредливи одговори. Меѓутоа, оттогаш, неговата популарност ги натера нејзините креатори да се обидат да ги намалат очекувањата на некои луѓе.

„ChatGPT е неверојатно ограничен, но доволно добар во некои работи за да создаде погрешен впечаток за големината“, рече извршниот директор на OpenAI Сем Алтман на Твитер во декември.

Алтман додаде дека „грешка е да се потпираме на алатката за било што важно во моментов“.

„Тоа е преглед на напредокот; Имаме многу работа за робусноста и вистинитоста“.

 

Човек или Вештачка интелигенција (АИ)?

„За да одредите дали нешто е напишано од човек или вештачка интелигенција, можете да барате отсуство на лични искуства или емоции, да проверите дали има недоследност во стилот на пишување и да внимавате на употребата на дополнителни зборови или повторувачки фрази. Ова може да се знаци дека текстот е генериран од вештачка интелигенција“.

Тоа е она што ChatGPT му го кажа на новинарот на АП кога беше прашан како да се направи разлика.

OpenAI во изјавата напишана од човек оваа недела вели дека планира да работи со едукатори додека учи од тоа како луѓето експериментираат со ChatGPT во реалниот свет.

„Не сакаме ChatGPT да се користи за погрешни цели во училиштата или на кое било друго место, затоа веќе развиваме мерки за ублажување за да му помогнеме на секој да го идентификува текстот генериран од тој систем“, велат од компанијата.

Дали е закана за Гугл?

Има некои шпекулации дека ChatGPT би можел да го наруши бизнисот за пребарување на интернет во кој сега доминира „Гугл“ (Google), но технолошкиот гигант работи на слична технологија со години – само е повнимателен во врска со нејзиното објавување.

„Гугл“ беше тој што помогна да се забрза трендот за сè поголеми и попаметни модели на јазик за вештачка интелигенција кои би можеле да бидат „претренирани“ за широк корпус на текстови. Во 2018 година, компанијата воведе систем познат како BERT кој користи техника „трансформатор“ која споредува зборови низ реченицата за да го предвиди значењето и контекстот. Некои од тие достигнувања сега се вклучени во пребарувањата на Гугл.

Но, нема дилема дека последователните итерации на GPT – што е кратенка за Generative Pre-trained Transformer – имаат влијание. „Мајкрософт“ инвестираше најмалку 1 милијарда долари во OpenAI и има ексклузивна лиценца за користење на GPT-3. (АП)