Низ целиот свет е откриено дека тоалетната хартија содржи токсични хемикалии


Сите анализирани тоалетни хартии ширум светот содржат PFAS или трајни хемикалии кои се токсични. Кога се фрлаат во тоалетната школка, стигнуваат до пречистителната станица за отпадни води, каде што ја загадуваат водата.

Ова е утврдено со студија на Универзитетот во Флорида која опфатила 21 тоалетна хартија во Северна, Централна и Јужна Америка, Европа и Африка. Тоалетните хартии се тестираат за перфлуороалкилни хемикалии (PFAS), кои се синтетички хемикалии отпорни на деградација при употреба и во околината. Токму затоа тие се нарекуваат постојани хемикалии.

Постојат 14.000 PFAS хемикалии кои се користат во многу производи за да ги направат отпорни на вода, загадување и топлина. Тие се поврзани со различни и сериозни болести, како што се рак, фетални компликации, заболувања на црниот дроб и бубрезите и автоимуни нарушувања.

Сепак, Универзитетот во Флорида не ги истражи последиците по здравјето на луѓето. Хемикалиите PFAS може да се апсорбираат преку кожата, но не постои истражување за тоа како тие можат да влезат во човечкото тело кога тоалетната хартија се користи за бришење на телото.

Дејвид Ендрјус од американската организација Working Group for the Environment, која го следи загадувањето со PFAS, смета дека треба да се истражат последиците од користењето тоалетна хартија врз здравјето на луѓето.

Кога овие хемикалии се појавуваат во постројките за третман на отпадни води, тие доаѓаат во контакт со отпадна тиња, која подоцна може да се користи како ѓубриво за обработка на земјоделско земјиште или излевање во водните патишта.

„Тоалетната хартија треба да се смета за потенцијално главен извор на PFAS во системите за третман на отпадни води“, напишаа авторите на студијата.

Водечкиот автор на студијата, студентот на Универзитетот во Флорида, Џејк Томпсон, посочи дека рециклираната хартија содржи иста количина на хемикалии PFAS како нерециклирана хартија.

„Не брзам да сменам тоалетна хартија и не велам дека луѓето треба да престанат да ја користат или да ја намалат употребата. Проблемот е што постои друг извор на хемикалии PFAS, што нагласува дека тие се сеприсутни“, тој истакна.

Според него, утврдените количества на PFAS укажуваат дека тој се користи во производниот процес за да се спречи лепењето на хартиената маса за машините за производство. PFAS исто така често се користи за подмачкување во производниот процес.

Здружението на производители на тоалетна хартија изјави за американската телевизија WSVN дека не додаваат PFAS на тоалетната хартија. Томпсон пак вели дека доказите сугерираат дека ситуацијата е поинаква и дека можеби е точно дека PFAS не е намерно додаден.

Истражувањето откри шест соединенија на PFAS, од кои повеќето се 6:2 diPAP. Ова соединение не е детално проучено, но е поврзано со здравствени проблеми на тестисите. Утврдено е и присуството на високотоксичното соединение PFOA. Соединението 6:2 diPAP може да се претвори во PFOA во околината.

Присуството на PFAS беше проверено во осум пречистителни станици за отпадни води и во таа прилика беше утврдено дека тие веројатно содржат најмногу соединенија 6:2 diPAP. Сепак, како што забележа Томпсон, хемикалиите PFAS се толку чести што е тешко да се одреди нивниот вистински извор, пишува весникот Гардијан.

За потсетување, истражувачите од Стокхолмскиот универзитет забележаа дека дождовницата во речиси секој дел од светот содржи опасни количини на PFAS.