НАСА снимила бизарен заплеткан објект на Марс и не понуди објаснување што е тоа


Нова бизарна снимка пристигнува од Црвената планета. Камерата на роверот Perseverance на НАСА сними предмет на земја кој изгледа како заплеткана врвка или шпагети.

Фотографијата е направена од една од предните камери за избегнување опасности на роверот, која го следи пејзажот за да го заштити роверот додека вози или ја користи својата роботска рака. Сепак, НАСА се уште не понудила објаснување за што се работи.

Најверојатно објаснување за необичното заплеткано снопче веројатно би било дека тоа е дел од компонента на мисијата. Perseverance веќе ги погледна остатоците од опремата за слетување одблизу и оддалеку, па во јуни роверот забележа мало парче термално ќебе заклавено во карпа.

Пристигнувањето на роверот на Марс во февруари 2021 година беше прилично драматичен настан. Леталото безбедно ја приземји таа лабораторија со тркала на површината на Марс, а потоа се оддалечи и се урна од местото на слетување. Роверот го снимил падот и може да се види како парчиња опрема може да се распространат на широк простор.

Поширок поглед на заплетканиот објект го прикажува во однос на едно од тркалата на роверот и крајот на роботската рака. Карпата што ја истражува роверот е важно место за собирање примероци. Perseverance е во кратерот на езерото, истражувајќи ја поранешната речна делта на Марс, идеално место за барање знаци на антички живот на планетата.