Најголемото европско гасно поле затворено поради ризик од земјотрес


Холандија официјално го затвори гасното поле Гронинген во петокот, откако властите одобрија трајно суспендирање на операциите за дупчење на локацијата за да се ограничат ризиците од земјотреси во северниот регион.

Почнувајќи од октомври 2023 година, полето за гас произведува само дел од својот полн капацитет по долгогодишни намалувања на производството за да се намали ризикот од земјотреси што ги предизвикува процесот во регионот, а кои оштетија илјадници згради низ годините. Сепак, неговите 11 „акумулации“ остануваат отворени во случај на тешка зима и поради неизвесната меѓународна ситуација поврзана со конфликтот меѓу Русија и Украина.

Пред неколку дена, холандскиот Сенат донесе закон за трајно затворање на наоѓалиштето за гас, откако владата вети дека производството никогаш нема да продолжи со цел да се ограничат сеизмичките ризици во регионот.

Најголемото наоѓалиште на гас во Европа беше отворено во 1963 година, стана главен придонесувач за холандската економија и сè уште има огромни резерви на гас. Произведе повеќе од 50 милијарди кубни метри гас на својот врв пред десет години.

Сепак, регионот има регистрирано повеќе од 1.600 земјотреси од 1986 година, при што се оштетени 85.000 згради. Не е јасно дали прекинот на производството е доволно за да се спречи сеизмичката активност во регионот, бидејќи празните шуплини остануваат под земја.

Во февруари, заедничкото вложување меѓу Шел и Ексон, кои управуваат со наоѓалиштето Гронинген, побара од арбитражниот суд да одлучи дали владата треба да обезбеди компензација за прекин на производството на гас.

Според Ројтерс, профитот на Холандија од гасот донел 363 милијарди евра од почетокот на производството, додека профитот на Шел и Ексон од Гронинген изнесувал речиси 66 милијарди евра во истиот период.

Пред започнувањето на Специјалната воена операција во Украина, една четвртина од увозот на холандски гас доаѓаше од Русија, соопшти агенцијата за статистика на земјата.

Во 2023 година, уделот на рускиот природен гас изнесуваше помалку од 9% од увозот на земјата. Во меѓувреме, течниот природен гас од САД порасна и сочинуваше две третини од увозот на гас во земјата минатата година, пренесува RT Balkan.