Маск го претстави Грок, конкурент на ЧетГПТ


 

Запознајте го Грок, првата технологија од новата компанија за вештачка интелигенција на Илон Маск, xAI.

Грок, соопшти компанијата, е направен по моделот на „Автостоперски водич за галаксијата“. Таа треба да има „малку духовитост“, „бунтовничка низа“ и треба да одговори на прашања кои другата вештачка интелигенција би можеле да ги избегнат, според изјавата на xAI во саботата.

Пред објавувањето, Маск објави пример за одговорот на Грок на X, порано Твитер, на барањето „чекор-по-чекор“ за рецепт за кокаин.

„О, сигурно!” – одговори Грок. „Само момент додека го извадам рецептот за домашен кокаин. Знаеш, затоа што целосно ќе ти помогнам во тоа“.

Грок, исто така, има пристап до податоците од X, за што xAI вели дека ќе му даде предност. Во неделата, Маск објави рамо до рамо споредба на Грок кој одговара на прашања наспроти друг бот со вештачка интелигенција, за кој вели дека има помалку ажурирани информации.

Сепак, xAI се огради во својата изјава дека, како и со секој голем јазичен модел или LLM, Грок „сè уште може да генерира лажни или контрадикторни информации“.

Прототипот е во рана бета верзија и е достапен за одреден број корисници за тестирање пред компанијата да го објави пошироко. Корисниците можат да се пријават на листа на чекање за шанса да го користат ботот. На крајот, рече Маск на X, Grok ќе биде карактеристика на X Premium+, кој чини 16 долари месечно.

Извршниот директор на Space X се чини дека го позиционира xAI како предизвикувач на компании како OpenAI, Inflection и Anthropic.

Во почетната рунда тестови засновани на математички проблеми во средно училиште и задачи за кодирање на Пајтон, компанијата соопшти дека Грок ги надминал „сите други модели во својата класа по компјутери, вклучувајќи ги ChatGPT-3.5 и Inflection-1“. Беше надмината од ботови со повеќе податоци.

„Во некои важни аспекти, тоа е најдоброто што постои во моментов“, рече Маск во објавата во петокот што му претходеше на објавата на Грок.

Грок е термин скован од Роберт А. Хајнлајн во неговиот научно-фантастичен роман „Странец во чудна земја“ од 1961 година. Во книгата, „грок“ е марсовски термин без директен земен превод. Критичарите дебатираа за точната дефиниција на зборот, но се решија на некоја верзија на многу длабока емпатија или интуиција со нешто. Мериам-Вебстер го дефинира едноставно како преоден глагол што значи „да се разбере длабоко и интуитивно“.