„Магија, чудо и радост“ е Божикната тема на Бајденови во Белата куќа (фото)

Празниците во очите на децата - Новогодишниот декор во белата куќа има 98 новогодишни елки, 72 класични венци и повеќе од 140.000 празнични светилки


Вашингтон-  Сезоната на празници е во Белата куќа и илјадници метри панделки, украси и ѕвона помагаат да се одбележи приликата.

Првата дама Џил Бајден го претстави празничниот декор во понеделникот и објави дека темата за оваа сезона е „Магија, чудо и радост“, која е инспирирана од тоа како децата ги доживуваат празниците.

„Секоја соба е дизајнирана да го долови ова чисто, нефилтрирано задоволство и имагинација – да ја видите оваа сезона, овој период од годината низ чудесните, блескави очи на децата“,изјави првата дама.

Првата дама го објасни празничниот декор што ќе го видат посетителите додека патуваат низ Белата куќа, кој вклучува 98 новогодишни елки, 72 класични венци и повеќе од 140.000 празнични светилки. Декорот ја слави 200-годишнината од класичната приказна „Ноќта пред Божиќ“, рече Бајден.

Официјалната божикна елка

Влегувајќи во источното крило, гостите шетаат под гранките на дрвјата, за кои првата дама рече дека таа и претседателот Џо Бајден биле „маѓепсани“ .

Дрвото Златна ѕвезда е исто така изложено во Белата куќа, во чест на војниците кои загинаа за земјата и нивните семејства. Секоја ѕвезда е изгравирана со имињата на загинатите припадници на војската, рече таа — додавајќи дека семејствата на Златната ѕвезда помогнале во украсувањето на дрвото.

Првата дама ги покани семејствата од Националната гарда да бидат првите членови на јавноста што ќе ги разгледаат знаменитостите. Пред откривањето на декор, Бајден беше домаќин на тркалезна маса со семејствата на Националната гарда, соопшти нејзиниот кабинет.

Во многуте соби на Белата куќа, посетителите ќе најдат лебдечки слатки задоволства, Дедо Мраз јава својата санка и Белата куќа од џумбир од 2023 година, рече таа.

Белата куќа од џумбир е направена од 40 листови тесто за колачиња и џумбир, 90 килограми бонбони, 30 килограми чоколада и 50 килограми кралски глазура, соопшти кабинетот на првата дама.

„Сината соба зад мене ја има официјалната новогодишна елка во Белата куќа, прекрасна креација покриена со празнични навики од целата земја“, им рече Бајден на толпата. „Патнички воз како гроздобер се плете околу основата на дрвото. Знам дека на децата едноставно ќе им се допадне кога ќе го посетат“.

„Празниците нудат време за размислување и одмор од нашите избрзани животи – сезона за да бидеме целосно присутни со нашите пријатели и нашите семејства. Тоа е исто така сезона на благодарност“, рече Бајден пред да им се заблагодари на волонтерите — повеќе од 300 од кои беше потребно за украсување на Белата куќа.

Размислувајќи за годинешната тема, Бајден рече дека понекогаш е тешко да се најдат магија, чудо и радост.

„Но, токму во овие времиња, кога бараме надеж и исцелување, овие точки на светлина, сите тие … најмногу што ни треба е еден на друг“, рече таа. „Тоа е моментот кога најмногу си требаме еден на друг, бидејќи, знаете, децата имаат што да не научат ако сме доволно мудри да слушаме – како да останеме присутни, дури и кога зафатениот свет нè повикува“.

„Како да се отвориме за љубов и чудење и да се восхитуваме во секој момент, без разлика колку е обичен“, вели таа.