Људмила Навална се прости од синот Алексеј (Видео)

Илјадници луѓе се собрани околу гробиштата на периферијата на Москва. Се скандира „Навални, Навални“ и „Путин е убиец“


 

Погребот на Алексеј Навални на гробиштата „Борисов“ на периферијата на Москва е во тек.

Првата слика од неговото тело лежи во ковчег – се гледа само лицето додека телото покриено со цвеќиња – беше објавена од тимот на Навални на социјалните мрежи.

На погребот пристигнаа неговите родители Анатолиј и Људмила Навални.

Церемонијата за погребот заврши. Неговото тело сега е изнесено од црквата.

Околу гробиштата има илјадници луѓе. Се извикува „Навални“, а некои скандираат „Путин е убиец“.

Меѓу присутните на периферијата на Москва беа Борис Надеждин, антивоениот кандидат кој беше дисквалификуван да се кандидира против Владимир Путин на претседателските избори во Русија овој месец, и Евгениј Роизман, поранешниот градоначалник на Екатеринбург и истакнат критичар на Путин.

Неколку западни амбасадори, исто така, беа забележани на видео снимки во живо, вклучувајќи ги и американските, француските и германските претставници.

Во петокот наутро, руските органи на редот приведоа неколку ожалостени неколку часа пред почетокот на погребот. Притворите предизвикаа обновени стравувања, изразени оваа недела од страна на вдовицата на Навални, Јулија, дека властите би можеле да ги спречат оние кои сакаат да му оддадат последна почит на лидерот на опозицијата.

Групата за права ОВД-Инфо објави дека четири лица биле приведени додека тргнале од јужниот град Воронеж да присуствуваат на погребот на Навални. Едно лице приведено беше локален координатор на кампањата за Надеждин.

Од неговата ненадејна смрт во казнена колонија северно од арктичкиот круг во февруари, тимот на Навални вели дека се соочувал со постојана опструкција од руските власти.

Тимот ги обвини властите дека одбиле да го ослободат телото на Навални, а потоа извршиле притисок во Москва да не го организираат неговиот погреб.