Кисела зелка и туршија – најдобрите зимски аптеки
Ензимите се животните искри, велат експертите, бидејќи учествуваат во сите метаболички процеси во телото. Ги консумираме само со свежо овошје и зеленчук и се многу термолабилни, што значи дека брзо се разградуваат и при мало зголемување на температурата. Ова е причината зошто ферментираните зимски тикви се многу подобри и поздрави од пастеризираните.
Кога правилно се подготвува, зимскиот сквош не губи ништо од својата хранлива вредност и добива пробиотски својства. Затоа домаќинките се особено зафатени во овој период од годината, кога завршуваат со подготовка на туршијата, која всушност е лековита и има многу придобивки за здравјето на луѓето.
Патем, маринираната зелка датира од многу ран период. Се верува дека производите биле произведени со биолошка ферментација од грчките племиња пред 4000 години. Исто така, постојат индикации дека производите од овој тип ги произведувале и првите жители на Австралија. Подоцна, производството на кисела зелка главно го правеле европските земји, а на исток Русите и Полјаците. Оваа постапка ја користеле не само за конзервирање на зелка, туку и лубеници, домати, круши и јаболка и на тој начин им го продолжиле рокот на траење. Во Норвешка овој метод на конзервирање се користел за конзервирање на пастрмка.
Нутритивни и биолошки вредности на киселата зелка
„Киселата зелка е богата со витамин Ц, минерали и фитонутриенти кои се многу важни за здравјето на луѓето. Содржи само 18 калории на 100 грама и спаѓа во категоријата на диетални намирници. Гликозинолатите се супстанции со изразито антиканцерогено дејство, што дополнително придонесува на позитивното дејство на киселата зелка врз здравјето на луѓето. Таа има и лаксативно дејство поради влијанието на доминантниот тип на бактерија која е присутна во првиот дел од ферментацијата на зелката биолошки вредна храна“, велат нутриционистите.
Киселата зелка содржи фолна киселина и витамини А и Д. Метилметионинот во киселата зелка е добар лек против гастричен и дуоденален улкус како и против гастритис.
Лековити својства на кисела зелка
Киселата зелка не само што има исклучителни хранливи, туку и лековити својства:
го освежува духот и влијае на расположението
го прави организмот отпорен на стрес
ја активира размената на материи во мозокот и нервите
ја стимулира размената на железо во крвта
помага во формирањето на црвените крвни зрнца и ја стимулира работата на клетките
помага во изградбата на коските
го регулира и намалува количеството на масни материи и холестерол во крвта
го стимулира метаболизмот на масните клетки
поволно влијае на имунитетот
придонесува за обновување на истрошеното сврзно ткиво на рани и изгореници
делува поволно против некои видови на рак.
Бидејќи киселата зелка е богата со натриум, избегнувајте дополнителна солена храна за да не ги зголемите вредностите на крвниот притисок или нарушување на бубрежната функција кај луѓето со бубрежни заболувања. Најхранлива и најздрава е сировата кисела зелка, како салата или додаток на некои јадења, за да се подобри нејзиното лековито дејство, најдобро е да додадете пипер во маслиновото масло Прекумерното консумирање кисела зелка може да доведе до надуеност и надуеност.
Расол
Расолот е многу лековит напиток и најпознат домашен лек против мамурлак, богат со витамини Ц, Е, К и Б, како и со метилметионин. Расолот е познат и како лек за сите заболувања на органите за варење и за лекување на чир на желудникот и дванаесетпалечното црево и како народен лек за намалување на отокот на зглобовите. Измешан со сок од морков и цвекло, тој е одличен напиток за луѓе со недостаток на калциум. Меѓу другото, расолотделува против габи и бактерии и има антиинфламаторно дејство.