Кина, Турција и ОАЕ се приклучија на санкциите против руските банки


 

Земјите кои Русија ги смета за „пријателски“, спротивно на очекувањата, целосно се приклучија на западните санкции против руските банки. Ова на конференцијата на рускиот весник „Комерсант“ во вторникот го соопшти потпретседателот на Росбанк, Александар Рахманин.

Според него, „колегите“ од Кина, Турција, Обединетите Арапски Емирати, па дури и постсоветските републики, вклучувајќи ги Казахстан, Узбекистан, Киргистан и Туркменистан, одбиваат да работат со руски кредитни институции кои се под рестрикции.

Очекувањата дека редот на оние кои сакаат да ѝ помогнат на Русија ќе се наредат во Кина се покажаа залудни: најголемите „држави“ – Банката на Кина, ИЦБЦ, Кинеската банка за изградба – одбиваат да прифатат плаќања од банките од Руската Федерација кои потпаднаа по санкциите, рече Рахманин.

Исто така, не е секогаш можно да се заобиколат ограничувањата преку тргување во јуани. „Целата (кинеска) платежна инфраструктура е насочена кон СВИФТ. И ако руската банка е исклучена од СВИФТ поради санкционирани или несанкционирани причини, тогаш, соодветно, таа престанува да има пристап до прекугранични плаќања“, објасни врвниот менаџер.

Турските банки, исто така, строго ги почитуваат санкциите: тие одбиваат да отворат дописнички сметки во лири за руските банки на црната листа. „Со оглед на тоа што значителен дел од рускиот банкарски сектор на еден или друг начин е засегнат од санкциите, искрено кажано, само банките од втор ред имаат можност да работат со турските банки“, рече Рахманин.

Во Обединетите Арапски Емирати, каде руските компании масовно го пренесуваат бизнисот во обид да се сокријат од ограничувањата на санкциите, исто така се појавуваат проблеми. Локалниот регулатор „не дозволува целосно да ги замени, на пример, американските долари со дирхами во трговијата со Русија“, рече Рахманин.

Повеќе од 20 руски банки беа под санкции на Западот, а девет од нив, вклучувајќи ги Сбербанк, ВТБ, БЕБ, Откритие и Роселхозбанк, беа исклучени од СВИФТ.