И Свети Климент беше прогласен за симбол на бугарскиот патриотизам


Бугарија направи голема прослава за 1000-годишнината од смртта на Свети Климент Охридски на 9 август 1916 година, првично планирана за Софија, а потоа преместена во Македонија за да се нагласи важноста на „повторните обединетите територии“  Втората главна цел на бугарската културна политика, освен воспоставувањето на нов училишен систем, беше да се нагласи „вистинскиот бугарски идентитет“ …

И Свети Климент беше прогласен за симбол на бугарскиот патриотизам Read More »

Тешко се наоѓаа учители да го спроведат планот за бугаризација


Дефицитите во наставниот кадар не обезбедија успех напорите на бугарското раководство кон образованието. А национализацијата само селективно допре до македонската младина Дека во Софија постепено се обликувале плановите и идеите за национализација на Македонија во нивна полза, говори и фактот што воспоставувањето на таква политика е дури во пролетта 1916 година, неколку месеци по освојувањето на териториите …

Тешко се наоѓаа учители да го спроведат планот за бугаризација Read More »

Првата работа беше да се уништи сѐ што е „српско“


Слично како српските власти во претходните години, Бугарите исто така ја сметаа Вардарска Македонија како своја територија, било етнографски или историски Во сите делови на Македонија беше покрената безмилосна кампања за национализација од соодветната балканска држава со цел да се хомогенизира областа во национална смисла. На пример, на 21 септември 1913 година, српската влада донесе …

Првата работа беше да се уништи сѐ што е „српско“ Read More »

Санстефанскиот идеал стана стана клуч на бугарската политика


Доселените Македонци, особено во градовите, не беа добредојдени од сите Бугари, особено во местата каде што имаше малку работни места. Резултатот беше, меѓу другото, тоа што македонските „емигранти“ се обидоа да бидат национално побугарски од домородните Бугари Во јануари годинава македонската писателка Кица Колбе, која живее во Германија, во колумна за Дојче веле, пишувајќи за …

Санстефанскиот идеал стана стана клуч на бугарската политика Read More »

Бугарскиот училишен систем имаше клучна улога


Училишната мрежа и културниот сектор одигра централна улога за борба против српскиот и грчкиот национализам и враќање на македонското население назад кон нивниот „вистински“ национален идентитет, бугарството Во јануари годинава македонската писателка Кица Колбе, која живее во Германија, во колумна за Дојче веле, пишувајќи за „македонските приказни во времето на бугарската окупација“ се наврати на …

Бугарскиот училишен систем имаше клучна улога Read More »