Инстаграм добива нова функција


„Мета“ секојдневно ги надградува своите апликации со нови функции и функции. Една од нив наскоро доаѓа на Инстаграм.

Instagram развива нова функција наречена Latest Shares за да го поедностави процесот на наоѓање и повторно споделување на Reels кои претходно биле испратени до пријателите во директни пораки (DM).

Оваа информација првично беше објавена на Твитер, за подоцна да биде потврдена од портпаролот на „Мета“ за TechCrunch.

Фотографија споделена на Twitter профилот Dijital Aglar покажува дека функцијата Latest Shares се појавува на врвот на директните пораки. Според извештајот на TechCrunch, во кој е цитирана Meta, краткото видео кое е споделено повеќе пати ќе се појави само еднаш, со аватарот на последниот примач.

Она што засега останува нејасно е дали функцијата Latest Shares ќе вклучува објави што не се на Reels. Сè уште нема информации кога оваа функција ќе биде достапна за повеќе корисници на Instagram, бидејќи моментално е достапна само за мал број тестери.

Instagram сè повеќе се фокусира на кратки видеа (Reels), во обид да се натпреварува со ТикТок.

Неодамна беше откриено дека компанијата ќе објави и функција Quiet mode, која има за цел да им помогне на корисниците да се одморат од апликацијата. Оваа функција, кога ќе се активира, ќе ги „замолчи“ дојдовните известувања и ќе ги извести вашите следбеници дека моментално сте неактивни на апликацијата.

Овој потег доаѓа откако Инстаграм се најде на удар на пратениците загрижени за потенцијалната штета што социјалните медиуми можат да ја имаат врз животите на луѓето, особено младите. Целта на Quiet mode не е само да ги принуди корисниците да се одморат од апликацијата, туку и да се фокусираат на реалниот свет и луѓето околу нив.