И Аризона официјално ја потврди победата на Бајден

Официјални лица од Аризона ја потврдија тесната победа на Џо Бајден над претседателот Доналд Трамп во државата.

Демократскиот државен секретар Кети Хобс и републиканскиот гувернер Даг Даси застанаа зад интегритетот на изборите, дури и кога адвокатите на Трамп беа низ градот во понеделникот расправајќи се без докази пред девет републикански пратеници дека изборите биле проследени со измама.

Даси изјави: „Ние правиме избори добро во Аризона. Системот е силен“.

Бајден ја освои Аризона со 0,3 проценти од 3,4 милиони гласачки ливчиња, со разлика од нешто помалку од 10.500 гласови. Тој е втор демократ во последните 70 години што ја освои државата.

Сертификацијата исто така му го отвора патот на демократот Марк Кели да го заземе своето место во американскиот Сенат, формализирајќи ја својата победа на специјалните избори за замена на починатиот Џон Мекејн. Предвидено е Кели да положи заклетва во среда во Вашингтон. (АП)