Груевски доби уште девет години затвор, Јанакиески три за „ТНТ“

Со овие пресуди, Груевски досега „заработи“ 19 години и шест месеци затвор, а Јанакиески - 17 години и три месеци


 

Кривичниот суд Скопје, првообвинетиот во случајот „ТНТ“ Никола Груевски (во бегство), го прогласи за виновен и го осуди на девет години затвор, додека обвинетиот поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески, е осуден на три години затвор. Екс-градоначалникот на општина Гази Баба, Тони Трајковски, исто така прогласен за виновен и осуден на четири години. Иста казна затвор од четири години ѝ беше изречена и на обвинетата Елизабета Најдовска.

Првото рочиште за овој случај беше одржано на 24 јануари 2018 година. Судењето за овој предмет го води судијата Огнен Ставрев, а застапник на обвинението е јавниот обвинител Бурим Рустеми.

Според обвинителниот акт поднесен од поранешното СЈО, во временскиот период од 1.4.2011 година до крајот на 2012 година во Скопје, обвинетиот Никола Груевски, во својство на премиер на Владата и обвинетиот Миле Јанакиески – министер за транспорт и врски, заеднички со цел да му се одмаздат на оштетениот Фиат Цаноски за неговата политичка одлука да ја напушти коалицијата со ВМРО-ДПМНЕ, искористувајќи ја реалната моќ со умисла го поттикнале обвинетиот Тони Трајковски, тогашен градоначалник на општина Гази Баба, да стори кривично дело „Злоупотреба на службената положба и овластување” и да тој ја искористи својата службена положба и незаконски да го сруши станбено-деловниот објект „Космос“, што беше граден од оштетениот – инвеститорот оштетениот Фиат Цаноски.