Грција е светски лидер во поморскиот сообраќај

Грција има 5.514 бродови и моментално контролира околу 21% од светската флота во однос на тонажата


 

Според податоците на ЕУ, Грција продолжува да биде водечка земја во областа на поморскиот транспорт во светот, што е феноменално достигнување за земја со население под 11 милиони луѓе. пренесува „Грик сити тајмс“.

Грција има 5.514 бродови и моментално контролира околу 21% од светската флота во однос на тонажата. Вкупниот капацитет на возниот парк во сопственост на Грција е зголемен за 45,8% во однос на 2014 година, дури и за време на пандемијата Ковид-19, т.е. од 2019 година капацитетот е зголемен за 7,4%.

Грчките бродари контролираат:

– 31,78% од светската флота на танкери за нафта

– 25,01% од светската флота за суви товари

– 22,35% од светската флота на течен природен гас (ЛНГ).

– 15,60% од светската флота за транспорт на хемикалии и нафтени деривати

– 13,85% од светската флота на течен нафтен гас (ТНГ).

– 9,33% од светската флота на контејнерски бродови

Грчката флота претставува 59% од флотата контролирана од земјите-членки на Европската унија. Грчката трговска морнарица превезува стока меѓу земји со повеќе од 98% од нејзиниот капацитет, што ја прави најголемиот прекуграничен превозник во светот.

Сето ова ја прави Грција и понатаму водечка земја во светот за поморски транспорт со 21% од светската флота.