Google се приклучува на мисијата за следење на емисиите на метан од вселената


Google објави партнерство со непрофитниот фонд за одбрана на животната средина (EDF) за мапирање на загадувањето со метан и инфраструктурата за нафта и гас. Компанијата и EDF се надеваат дека ќе можат точно да утврдат од каде доаѓаат поголемиот дел од емисиите на метан, што потенцијално би можело да помогне да се запрат. Следниот месец EDF планира да лансира MethaneSAT, сателит кој ќе ги следи емисиите на метан, уште помоќен стакленички гас од јаглерод диоксид. Во меѓувреме, Google користи вештачка интелигенција за мапирање на инфраструктурата за нафта и гас за да создаде глобална мапа на извори на загадување.

„Инфраструктурата брзо се менува, а ажурирањето на ваквата мапа бара постојано скенирање. Тоа е област во нашите мапи и гео-организација каде што вградивме многу стручно знаење“, рече Јаел Мегваер, потпретседател и генерален менаџер на тимот за Гео одржливост на Google. „Веруваме дека овие информации се неверојатно вредни за енергетските компании, истражувачите и јавниот сектор кои имаат за цел да ги предвидат и ублажат емисиите на метан“.

Иако многу владини и корпоративни обврски во борбата против климатските промени се фокусирани на јаглерод диоксид, кој се произведува со согорување на фосилни горива, метанот е одговорен за околу 30 отсто од глобалното затоплување досега. Тој е примарна компонента на таканаречениот природен гас и рутински протекува по синџирите на снабдување, од бунари и цевководи до апарати за гас. Депониите и добитокот се исто така главни извори на загадување со метан.

Во првите 20 години откако ќе влезе во атмосферата, метанот е 80 пати помоќен од CO2 во загревањето на планетата. За среќа, има многу пократок животен век од јаглерод диоксидот, кој може да остане во атмосферата стотици години подолго. Бидејќи е моќен, но краткотраен климатски загадувач, спречувањето на загадувањето со метан може да има големо и непосредно влијание врз климатските промени.

„Метанот доминира со она што се случува на краток рок“, рече Стивен Хамбург, главен научник во EDF. „Доколку го направиме тоа многу брзо и драматично ги намалиме емисиите на метан, можеме значително да ја намалиме стапката на затоплување во следните децении.

Истражувањето на ЕДФ и други групи покажа дека многу земји, вклучително и САД, веројатно значително ќе ја потценат количината на метан што истекува од инфраструктурата за нафта и гас. Како решение, EDF започна да работи на MethaneSAT, сега огромна иницијатива со многу познати имиња. Беше формирано партнерство со Новозеландската вселенска агенција, со што MethaneSAT стана првата вселенска мисија финансирана од владата. Фондот за Земјата на Безос за 2020 година, исто така, му даде на EDF 100 милиони долари за поддршка на MethaneSAT, кој се очекува да биде лансиран со ракетата Falcon 9 на SpaceX во текот на март.