Го прележала шпанскиот грип во 1918, но почина од корона вирусот на 108 години

Хилда Черчил со нејзиниот внук Ентони

За 108-годишна жена, која го преживеа шпанскиот грип во 1918 година, се смета дека е најстарата жртва на корона вирусот во Велика Британија.

Хилда Черчил почина во домот за нега во Салфорд во саботата, неколку часа откако беше тестирана позитивно за Ковид-19 и само осум дена пред нејзиниот 109-ти роденден.

Таа е најстарата жртва на вирусот во Велика Британија. Родена е во 1911 година, една година пред потонувањето на „Титаник“ и три години пред почетокот на Првата светска војна. Исто така, поминаа седум години пред појавувањето на пандемијата на шпанскиот грип, која зарази 500 милиони низ целиот свет, и ја уби нејзината сестра.

Пандемијата на коронавирус ја поттикна Черчил да се потсети на шпанскиот грип, според нејзиниот внук Ентони Черчил. Тој рече: „Кога последен пат ја посетив, разговаравме за корона вирусот и споменавме дека можеби нема да ја видиме некое време. Таа рече дека короната е многу слична на шпанскиот грип, но во нејзино време немаше авиони и некако успеа да се шири насекаде“.

Тој рече дека неговата баба била шивачка која се преселила во Салфорд за време на Големата депресија за да најде работа; генерално била во добра здравствена состојба до неодамна и се преселила во домот за нега пред 10 месеци. „Падна, а нозете само ѝ ги спакуваа. Никогаш не сфати како толку остарела. Мислам дека напорната работа е таа што ја одржуваше. Тоа и добри гени. Таа беше со мене целиот живот – таа беше најдобрата и нашите срца се целосно скршени“.

Имаше четири деца, 11 внуци и 12 правнуци и три пра-правнуци. (Гардијан)