Гнилo „ќебе“ од морска трева долгo 8.000 километри се приближува до Флорида


Огромен „тепих“ од морска трева што се протега на околу 8.000 километри може да предизвика проблеми долж плажите на Флорида и Мексико. Станува збор за необичен биолошки феномен – огромно „ќебе“ од морската трева саргасум што моментално лебди во океанот и им се заканува на крајбрежните екосистеми.

Sargassum е повеќеклеточна алга од редот Fucales, фамилијата Sargassaceae. Живее во океаните ширум светот. Саргасовото Море во Атлантскиот Океан го добило името по оваа алга, која ја има во изобилство таму. Во Јадранското Море има неколку видови кои тешко се разликуваат еден од друг (S. acinarium, S. hornschuchii, S. linifolium, S. muticum, S. vulgare).

Обично се безопасни, но…
Алгите обично се прилично безопасни. Наместо тоа, тие знаат како да обезбедат живеалиште за рибите, апсорбираат јаглерод диоксид и се важен дел од синџирот на исхрана. А цутот на морето, како што обично го нарекуваме лигавиот и непријатен слој на алги што се појавува на Јадранот при покачени температури, не претставува некоја посебна закана; освен, се разбира, за туризмот, бидејќи тогаш не е многу примамливо да се плива во море.

Но, на потегот од брегот на Западна Африка до Мексиканскиот Залив се протега „Големиот атлантски појас саргасум“, најголемиот цут на алги во светот, кој може да тежи околу 20 милиони тони и може да се види дури и од вселената. Во моментов, овој тепих од кафеави алги е околу двапати поширок од Соединетите Американски Држави и може да направи хаос на плажите ако премногу се приближи до копното, пишува Business Insider.

Појасот саргасум со децении ги загрижува научниците, но оваа година, според експертите, неговото цветање е особено алармантно. „Тоа е неверојатно. Она што го гледаме на сателитските снимки не е добро за чистотата на плажите. Во Ки Вест плажите се веќе покриени со алги, а ние сè уште ги чекаме купиштата кои обично се фрлаат на брегот во мај“, изјави екологистот Брајан од Флорида Атлантик Универзитетот за NBC News. 

Последици за екосистемите, здравјето и туризмот
Количината на маса од морска трева се зголемува секоја година, со рекордни зголемувања во 2018 и 2022 година, а оваа година се приближува до тие рекорди, рече Брајан Барнс од Колеџот за морски науки на Универзитетот во Јужна Флорида.

Огромната маса на алги може да има повеќекратни негативни влијанија врз животната средина: може да ги уништи крајбрежните екосистеми, да ги задуши коралите, да му наштети на дивиот свет, да ја загрози инфраструктурата и да го намали квалитетот на воздухот и водата. Секако дека има и последици по туризмот.

Кога саргасум алгите ќе се исфрлат на брегот, почнуваат да умираат и гнијат и испуштаат смрдеа слична на расипани јајца. Хотелите и одморалиштата во Мексико секоја година трошат милиони за да ги отстранат саргасум алгите од плажите.

Дополнително, докажано е дека водородниот сулфид ослободен од алгите за време на распаѓањето може да предизвика низа здравствени проблеми кај луѓето, од благи главоболки или иритација на очите до несвестица. Студија од 2022 година го поврза процесот со зголемен ризик од сериозни компликации на бременоста кај жените кои живеат покрај брегот.

Дали овој тепих може да биде корисен и да апсорбира огромни количини на CO2?
Според истражувањето од 2019 година, оваа алармантна стапка на раст на појасот Саргасум може да биде одговорна, заедно со климатските промени, за уништувањето на шумите и употребата на ѓубрива кои завршуваат во океанот поради зголемената употреба.

Како што веќе споменавме, морските алги апсорбираат јаглерод диоксид од атмосферата. Затоа, научниците се прашуваа дали појасот Саргасум има и некои скриени позитивни ефекти, односно дали апсорбира големи количини на CO2 од атмосферата.

За жал, истражувањето насловено „Тестирање на потенцијалот за климатска интервенција на океанското пошумување користејќи го Големиот Атлантски Саргасум појас“ покажа дека тоа не е така и дека појасот не е толку ефикасен во апсорпцијата на јаглерод диоксид.