ЕУ одобри употреба на ГМО пченка во храната


Европската комисија (ЕК) денеска одобри две генетски модифицирани култури на пченка и го продолжи одобрението за употреба на уште една култура на генетски модифицирана пченка за човечка и животинска храна, соопшти денеска ЕК.

Дозволена е употреба, но не и одгледување
Одлуките за одобрување на Комисијата дозволуваат увоз на таа генетски модифицирана пченка само за употреба во храна и добиточна храна, но не и за одгледување во ЕУ. Таа пченка поминала низ сеопфатна и строга процедура за проценка која обезбедува високо ниво на заштита на здравјето на луѓето и животните и животната средина, се наведува во соопштението.

Европската агенција за безбедност на храната (ЕФСА) издаде позитивна научна оценка во која заклучи дека оваа генетски модифицирана пченка е безбедна како и конвенционалната пченка, објави ЕК.

Одобрувањата важат 10 години, а сите производи произведени од овие генетски модифицирани култури ќе подлежат на строги правила за етикетирање и следливост на ЕУ. Комисијата има законска обврска да одлучува за овие одобренија откако земјите-членки нема да постигнат квалификувано мнозинство за или против одобрението во Постојаниот комитет и подоцнежната комисија за жалби, се вели во соопштението.

Повеќе информации за генетски модифицираните организми во ЕУ се достапни овде, потсетува ЕК.