ЕУ, Бугарија, Грција, СДСМ и албанската „граѓанска војна“ спонзори на победата на ВМРО-ДПМНЕ: Анализа на агенцијата ИБНА

Победата на опозицијата се должи на фрустрацијата на народот, како од Европската унија, така и од Западот. Сонот за влез во ЕУ остана ноќна мора


Христијан Мицкоски на прославата на победата на главниот скопски плоштад (Фото: Б. Грданоски)

 

Доминацијата на ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните и претседателските избори не навестува добри денови за европската иднина на земјата, односите со Грција и Бугарија, наведува регионалната новинаска агенција ИБНА во анализата за гласањето во средата. Според анализата, „извонредната победа на националистичката партија ВМРО-ДПМНЕ, иако очекувана, ги надмина очекувањата и на најоптимистичките нејзини поддржувачи“.

Во анализата понатаму се вели:

„Успехот на националистичката партија на двојните избори не е само резултат на политиката што ја водеше во годините кога беше во опозиција. Во голема мера, оваа победа се должи на фрустрацијата на народот, како од Европската унија, така и од Западот и со политиките на Социјалдемократскиот сојуз (СДСМ), кој не успеа да ја намали корупцијата и нееднаквостите во земјата.

Во една од најсиромашните земји во Европа, како што е Северна Македонија, сонот за влез во ЕУ остана ноќна мора, бидејќи Западен Балкан не беше меѓу приоритетите на Унијата, додека Грција и Бугарија, од различни причини, го блокираа нејзиниот европски курс.

Со преземањето на власта на Социјалдемократскиот сојуз и Зоран Заев како премиер во 2017 година, се зголемија очекувањата за евроатлантскиот пат на земјата.

Националистичката ‘проруска’ ВМРО-ДПМНЕ се спротивстави на двата договори со соседна Бугарија и Грција. Користејќи силна националистичка реторика и предизвикувајќи демонстрации против договорите, го оживеа националистичкото движење во земјата кое беше потиснато од европската перспектива.

Од страна на владејачката СДСМ не беа преземени потребните чекори за презентирање на договорите до граѓаните за да се објаснат и станат прифатливи за мнозинството.

Ова е слично на она што го направи во Грција владата на Сириза за Договорот од Преспа, и покрај повиците на тогашниот министер за надворешни работи Никос Коѕијас за кампања за информирање на јавноста за договорот.

Објаснувањето на заматените точки и деконструирањето на приговорите на Нова демократија на Договорот можеше потенцијално да го разликува исходот од изборите во Грција во 2019 година.

Подемот на Кирјакос Мицотакис на власт и неговото категорично одбивање да ги ратификува трите меморандуми што чекаат од Договорот од Преспа, како и непостапувањето на грчката влада во следењето на завршувањето на договорот, го отворија апетитот на ВМРО-ДПМНЕ да го оспори, барем реторички досега.

Од друга страна, Бугарија, по Договорот од Преспа, кој не го сакаше, сметаше дека е соодветно да стане новиот проблем во европскиот курс на Северна Македонија.

Иредентистичките барања на Бугарија за вклучување на бугарското малцинство во уставот, прифаќање на македонскиот јазик како бугарски јазик и прифаќање од Северна Македонија на нивната историја како заедничка, им овозможија на националистичките кругови на поранешната југословенска република да го зацврстат својот став и да ги зајакнат своите раскажувачко.

Но, ЕУ, исто така, не успеа да се справи со приликата, оставајќи ја Северна Македонија без помош за време на пандемијата на Ковид-19, додека продолжи да го сопира својот европски курс со нови барања (планот на Макрон за Западен Балкан) што ќе мора да ги исполни без да ја заштити од иредентистичките барања на нејзината членка Бугарија.

Како сето ова да не беше доволно, обидот кај албанското малцинство за ‘промена’ на приматот на албанските партии, во неформална албанска политичка граѓанска војна за деконструкција на владејачката партија ДУИ, дополнително ги зајакна националистичките гласови на Македонците.

Во сето ова ЕУ, Бугарија и Грција останаа неактивни, оставајќи атрактивно поле за слава на ВМРО-ДПМНЕ да ја деконструира политиката на коалициската влада СДСМ-ДУИ. Ова беше помогнато од неможноста на Социјалдемократскиот сојуз да ја запре корупцијата и да ги зајакне граѓаните економски, бидејќи се појавија нови скандали, а животниот стандард дополнително се влоши по пандемијата.

Она што останува да се види сега е како ќе постапи ВМРО-ДПМНЕ како влада наспроти предизвиците на кои досега се спротивставуваше“, пишува во анализата ИБНА.