До 2030 година ќе биде забрането во Ирска продажба на нови бензиски и дизел автомобили

Ирска објави дека ќе забрани продажба на нови бензински и дизел возила до 2030 како дел од својот нов план за борба со климатските промени.

Владата се надева дека ќе има 950.000 електрични автомобили на ирските патишта до тогаш, поддржани од мрежа на станици за полнење.

Мерката е една од 180-те години предлози во доменот на градежни активности, транспорт, земјоделство и управување со отпад наменети да ја стават Ирска на вистинскиот пат – нула емисии на штетни гасови до 2050 година.