Дали Европа е преголема за натамошно проширување?

Ветувањето за пристапување во ЕУ се смета за моќен механизам за зајакнување на стабилноста, демократијата и просперитетот низ Европа, а сега има девет признати кандидати за членство. Но, институциите на ЕУ се борат да исцртаат заедничка визија за 27 земји-членки, како ќе можат со дури 36?


Претходно овој месец, Европската унија ја прослави 20-годишнината од своето досега најголемо проширување, кое донесе десет нови членки во блокот. Тој настан останува силен потсетник за потенцијалот на ЕУ за унапредување на мирот и единството низ европскиот континент. Но, во време на длабоки внатрешни поделби и сè понестабилно надворешно опкружување, збунетиот идеализам од 2004 година изгледа како далечен сон, а изгледите за понатамошно проширување изгледаат неизвесни.

Ветувањето за пристапување во ЕУ долго се сметаше за моќен механизам за зајакнување на стабилноста, демократијата и просперитетот на целиот континент. Додавањето на Португалија и Шпанија во 1980-тите – демократски транзиции во двете земји – ја покажа оваа динамика.

Но, до 2004 година, кога се приклучија осум посткомунистички земји (и Малта и Кипар), а да не зборуваме за пристапувањето на Бугарија и Романија во 2007 година, логиката на проширување се смени. Проширувањето на единствениот пазар и зајакнувањето на темелите на демократијата низ Европа сè уште беа критични цели.

Но, со добредојде на земјите од Централна и Источна Европа во европското „семејство“, ЕУ исто така демонстрираше дека го надминала своето минато на војна и поделби. Новите членки на ЕУ, од своја страна, ја поздравија шансата да избегаат од вековната неизвесност меѓу Русија и Западот, иако се чинеше дека Русија веќе не претставува голема закана за нејзините соседи, барем во очите на Унијата.

Денес, кога беснее војна на прагот на Европа, не постои сомнеж дека Русија е опасна. Само четири дена по целосната инвазија во февруари 2022 година, Украина поднесе барање за членство во ЕУ. Воден од чувството за морална одговорност, наместо од вистински ентузијазам за понатамошно проширување, блокот брзо ѝ додели кандидатски статус. Сега има девет признати кандидати за членство во ЕУ, главно во Источна Европа.

Но, иако „Биг Бенг“ од 2004 година беше успех, тој не може да послужи како модел за идното проширување. Секое пристапување носи свои предизвици, кои бараат нијансирани решенија. Еден клучен предизвик денес – кој го поткопа стариот наратив за проширување на ЕУ – е демократското назадување во некои земји-членки.

Најзначајно, Унгарија постојано се судира со ЕУ во врска со антидемократската политика што ја спроведува премиерот Виктор Орбан откако тој се врати на власт во 2010 година. Во Полска орбановската десничарска влада беше сменета од трипартитна коалиција посветена на зацврстување на демократијата, но тензиите опстојуваат. Словачкиот популистичко-националистички премиер Роберт Фицо неодамна беше цел на обид за атентат.

Овој тренд го поткопа одлучувањето на ниво на ЕУ, при што националните интереси често ја надминуваат волјата на мнозинството. На пример, Орбан постојано ја блокира поддршката на ЕУ за Украина и негува поблиски трговски и инвестициски врски со Кина во време кога другите членки на ЕУ се обидуваат да ја намалат нивната зависност од кинескиот пазар. Будимпешта беше една од трите станици на кинескиот претседател Си Џинпинг на неговото неодамнешно патување во Европа, а тој и Орбан објавија дека нивните земји ќе формираат „партнерство за сите временски услови“.

Пошироко, визијата на ЕУ за иднината – од нејзиниот амбициозен Европски зелен договор до нејзиниот пристап кон миграцијата – се соочува со значителен отпор, намалувајќи го ентузијазмот за понатамошна интеграција и проширување. Ако институциите на ЕУ се борат да исцртаат заедничка визија за 27 земји-членки, како можат тие да примат дури 36? На крајот на краиштата, оваа нова ЕУ не само што би била поголема; исто така би бил поразновидна.

Дебатата за проширување никогаш не била ослободена од прашања за географскиот детерминизам. Но, согледувајќи ги геополитичките и економските предности на поширокото членство, ЕУ се обиде да избегне потенцијални конфликти не со исклучување на земјите на географска основа, туку со ажурирање на нејзината политика за пристапување за да вклучи условеност. Ако една земја сака да влезе во ЕУ, таа мора да исполни одредени стандарди во низа области, од малцинските права до судската независност. Ова помага да се објасни зошто процесот на пристапување на Турција е на неодредено време закочен, и покрај тоа што нејзината кандидатура е геополитичка бесмислена.

Може ли Грузија, која аплицираше за членство во ЕУ во 2022 година, да се покаже поуспешна во исполнувањето на условите за членство во ЕУ? Тоа сега изгледа малку веројатно, судејќи според неодамнешните напори на владата да донесе закон за „странски агенти“ инспириран од Русија, кој бара од групите од граѓанското општество и независните медиуми кои добиваат повеќе од 20% од нивното финансирање од странство, да се регистрираат како организации „што ги носат интересите на странска сила“. Иако на законот беше ставено вето од претседателот Саломе Зурабишвили и што е уште поважно, предизвика масовни протести на населението кое со огромно мнозинство го поддржува пристапувањето во ЕУ, владата се чини дека е непоколеблива и го протуркува законот.

Србија тешко дека е во подобра позиција. Иако земјата е кандидат за пристап во ЕУ од 2012 година, само 33 отсто од Србите сакаат да се приклучат, според истражувањето од 2023 година. Ши, исто така, застана во Белград за време на неговата неодамнешна европска турнеја, потпишувајќи договор за изградба на „заедничка иднина“ со Србија.

Што се однесува до Украина, нејзината тековна војна со Русија не е единствената бариера за членство во ЕУ. Ќе бидат потребни далекосежни реформи во економијата и владеењето за да се исполнат критериумите за пристапување. Покрај тоа, огромниот земјоделски сектор во земјата предизвика загриженост за конкуренцијата меѓу земјоделците од ЕУ.

Ако треба да функционира нова, поголема ЕУ, ќе бидат потребни креативни решенија. Многумина се залагаа за „Европа со повеќе брзини“, во која земјите-членки се движат кон интеграција по сопствена брзина, со збир на авангардни земји кои предничат. Но, во отсуство на заедничка визија за иднината – што значи различни цели, а не само различни капацитети за интеграција – она што навистина е потребно е „Европа на променлива геометрија“, која нуди попрагматичен пристап кон интеграцијата во услови на непомирливи разлики. .

Денес ЕУ е изложена на ризик да стане шаховска табла на која се играат борбите меѓу Соединетите Американски Држави и Кина, наместо да стане играч сам по себе. Начинот на кој се движи низ дебатата за проширувањето – вклучувајќи го и неговиот успех во ажурирањето и рационализирањето на донесувањето одлуки – ќе помогне да се утврди дали овој ризик се материјализира.

(Ана Паласио, поранешна министерка за надворешни работи на Шпанија и поранешен виш потпретседател и генерален советник на Групацијата на Светска банка, е визитинг предавач на Универзитетот Џорџтаун. Текстот е дел од мрежата на „Проект синдикејт“.)