Дајмон: Американската економија може да доживее тешко приземјување, стагфлацијата e најлошото сценарио


Претседателот и извршен директор на ЈП Морган чејс, Џејми Дајмон, вели дека американската економија би можела да доживее „тешко приземјување“.

На прашањето од Си-Ен-Би-Си за можноста за тешко приземјување, Дајмон одговори: „Дали навистина можеме да го видиме? Се разбира, како може некој што чита историја да каже дека нема шанси?“

Извршниот директор зборуваше на глобалниот кинески самит на ЈП Морган во Шангај.

Дајмон рече дека најлошиот исход за американската економија ќе биде сценариото за „стагфлација“, каде што инфлацијата продолжува да расте, но растот забавува поради високата невработеност.

„Гледам низа исходи и повторно, најлошиот исход за сите нас е она што го нарекувате стагфлација, повисоки стапки, рецесија. Тоа значи дека профитот на компанијата ќе падне и сето тоа ќе го поминеме. Мислам, светот го преживеа тоа, но само мислам дека шансите беа поголеми отколку што мислат другите луѓе“.

Сепак, тој рече дека „потрошувачот сè уште е во добра форма“ – дури и ако економијата западне во рецесија.

Тој укажа на стапката на невработеност која е под 4 проценти околу две години, додавајќи дека растат платите, цените на становите и акциите.

Сепак, Дајмон истакна дека нивоата на доверба на потрошувачите се ниски.

„Се чини дека главно се должи на инфлацијата… Дополнителните пари од Ковид се намалуваат. Сè уште е таму, знаете, во долниот 50% некако го нема. Затоа ќе го наречам нормално, не лошо“.

Записникот од состанокот на ФЕД во мај, објавен во средата, покажа дека креаторите на политиката станале позагрижени за инфлацијата, при што членовите на Федералниот комитет за отворен пазар посочија дека немаат доверба во олеснувањето на монетарната политика и намалувањето на каматните стапки.