Бугарија е во голема политичка изолација, вели поранешниот министер за одбрана Бојко Ноев

Бојко Ноев вели дека надворешната политика на Бугарија била лична

Софија сака Македонија да декларира во ОН дека нема територијални претензии кон Бугарија

 

Бугарија ја повикува Северна Македонија да им соопшти на ОН дека нема територијални претензии кон Бугарија, рече во четвртокот министерката за надворешни работи Екатерина Захариева.

Таа за бТВ објасни дека напредокот што го најави пред два дена е всушност поврзан со фактот дека властите во Скопје се подготвени да осигураат дека името „Северна Македонија“ се однесува само на земјата и нема никаква врска со географски регион.

„Тие го објавија тоа во НАТО, сега се подготвени да го декларираат во ЕУ, ние го сакаме и во ОН“, рече Захариева.

Таа ја отфрли можноста Бугарија да го смени ставот под надворешен притисок, имајќи го предвид ротирачкото претседателство на Германија со ЕУ, кое е многу активно. Таа исто така ја исклучи промената на позицијата во последен момент.

Претходно на истата телевизија, поранешниот бугарски министер за одбрана во владата на Иван Костов и амбасадор во НАТО, Бојко Ноев, коментираше дека „може да бидеме изненадени во последен момент, бидејќи надворешната политика се води лично“.

Захариева вели дека кабинетот е единствен по ова прашање.

Таа, исто така, ги отфрли критиките за Договорот за добрососедство со Скопје во 2017 година. Според неа, единствениот проблем е што Северна Македонија не го исполнува. За разлика од договорот меѓу Атина и Скопје, бугарскиот е претежно посакуван и нема специфики.

Бојко Ноев коментира дека Бугарија западна во невидена надворешно-политичка изолација по ова прашање.

„Сега разбираме дека договорот за соседство со Северна Македонија не ги гарантира нашите интереси, тој е премногу општ без јасни обврски од двете страни“, објасни Бојко Ноев.

Според него, проблемот е во тоа што сега, пред почетокот на преговорите за членство во ЕУ, треба да им објаснуваме на нашите сојузници дека имаме проблем со Северна Македонија.

„Ако ја земеме Грција како пример, тие со децении ѝ објаснуваа на меѓународната заедница во што е проблемот. Бугарија не го стори тоа заради наивноста и историската носталгија“, рече Бојко Ноев.

Според него, денешната политичка влада го фрлила решението на проблемите меѓу Северна Македонија и Бугарија на полето на историјата. „Историската комисија беше задолжена за решавање на политички прашања. Нема начин како да преговараме за Гоце Делчев, не можеме да преговараме за историските факти“, рече Бојко Ноев.

Според него, Бугарија мора да покаже стратешка трпеливост, затоа што е во ЕУ и НАТО и нема потреба да брза.

Захариева ги отфрли критиките на Ноев, кој, според неа, не ја разбира добро темата.

Европратеникот од партијата на Турците ДПС и групата „Обнова на Европа“ во Европскиот парламент Илхан Ќучук, коментираше дека Брисел тешко го разбира разговорот меѓу Софија и Скопје

„Ние сакаме да дадеме силен сигнал, проевропски сигнал дека Европската унија ја гледа Република Северна Македонија, го гледа регионот како составен дел од нејзиниот не само географски, туку и политички и економски развој. Земјите од Западен Балкан мора да бидат интегрирани во ЕУ што е можно поскоро“, рече европратеникот, кој е постојан известувач на Европскиот парламент за Република Северна Македонија.

„Брисел се потпира на нашето модерно однесување, конкретни активности во рамките на меѓународните формати. Брисел тешко го разбира разговорот денес меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија. Брисел не мора детално да разбере што се случувало меѓу нас, враќајќи се во различни фази на нашиот развој “, рече европратеникот.

„Ако Договорот од Преспа реши проблем со Република Грција и го елиминира еднаш засекогаш, со цел да покаже дека минатото и другото немаат ништо заедничко, тогаш бугарскиот договор со Република Северна Македонија започнува процес – да се каже дека сè било заедничко“, рече Ќучук. (Медиапул)