Бил Гејтс ќе финансира вакцина за корона вирус, ќе потроши милијарди долари

Основачот на „Мајкрософт“ и мултимилионер изјави за „Дејли шоу“ во четвртокот дека неговата фондација ќе помогне побргу да се мобилизира владата за борба против пандемијата на коронавирус.

„Бидејќи нашата фондација има длабока експертиза за заразни болести, размислувавме за епидемијата и финансиравме неколку подготвителни работи, како што е вакцината“, вели Гејтс, додавајќи:

„Нашето предвремено влегување и финансирање може да ги забрза работите“.
Гејтс ги избра седумте најверојатни кандидати за производство на вакцини и ги подготви темелите за почеток на производството.

„Иако нашата селекција ќе заврши со максимум два, ние ќе ги финансираме сите седум преостанати компании, само за да не трошиме време велејќи: ‘OK, добро, каква вакцина делува?’ И тогаш ќе изградиме фабрика“, рече тој.

Гејтс потенцира дека единиците за тестирање и производство на згради се клучни за брзиот развој на вакцината и се надева дека ќе трае околу 18 месеци.

Во неодамнешниот текст во „Вашингтон пост“, Гејтс рече дека на некои од најголемите кандидати им е потребна посебна опрема.

„Ќе потрошиме неколку милијарди долари“, рече Гејтс, додавајќи:
„Сепак, вреди да се изгубат неколку милијарди долари заради ситуацијата во која се наоѓаме“.

Гејтс и неговата сопруга Мелинда веќе ветија дека ќе се борат со пандемијата на корона вирус на секој можен начин.

Гејтс ја повика владата да спроведе построги мерки на карантин во секоја држава и процени дека на САД ќе им требаат уште 10 недели изолација низ целата земја за ефикасно да се справи со кризата.