Античките тоалети откопани во Ерусалим откриваат дизентерија


Тоалет стар 2.500 години откриен во Стариот град во Ерусалим

 

Корисниците на два антички тоалети во Ерусалим од Железното доба не била здрава група, според анализата на примероците на измет од тоалетите стари 2.500 години.

Истражувачите пронајдоа траги од паразити кои предизвикуваат дизентерија во материјалот ископан од дупките под двата камени тоалети кои би им припаѓале на елитните домаќинства во градот. Тогаш, Ерусалим беше жив политички и религиозен центар во Асирската империја и дом на меѓу 8.000 и 25.000 луѓе.

Тоа е најраниот познат доказ за болеста наречена Giardia duodenalis, иако инфекцијата, која предизвикува дијареа, стомачни грчеви и губење на тежината, која претходно била идентификувана во Турција од римската ера и во средновековен Израел.

„Дизентеријата се шири со фекалии што ја загадуваат водата за пиење или храната и се сомневавме дека тоа би можело да биде голем проблем во раните градови на древниот Блиски Исток поради пренатрупаноста, топлината и мувите и ограничената вода достапна во лето“, рече Д-р Пирс Мичел, водечки автор на студијата објавена во четвртокот во научното списание „Паразитологија“ и почесен соработник на Катедрата за археологија на Универзитетот во Кембриџ.

Повеќето од оние кои умираат од дизентерија предизвикана од Giardia денес се деца, а хроничната инфекција кај децата може да доведе до застој во растот, нарушена когнитивна функција и неуспех за напредување.

Древниот измет е богат извор на информации за археолозите и откри апетит од Железното доба за сино сирење, мистериозна популација на Фарските острови и откритието дека градителите на Стоунхенџ се гоштевале со внатрешните органи на говедата.

Археолозите кои ги ископуваа тоалетите земаа примероци од седиментот во дупката под секое тоалетно седиште.

Тие пронајдоа едно седиште јужно од Ерусалим во соседството Армон ха-Нацив во замок ископан во 2019 година. Веројатно датира од деновите на кралот Манасија, кој владеел 50 години во средината на седмиот век п.н.е. Изработен од варовник, тоалетот има голема централна дупка за дефекација и соседна дупка најверојатно за машко мокрење.

Другото проучувано тоалетно седиште, слично по дизајн, беше ископано во Стариот град на Ерусалим во зграда со седум соби позната како Куќата на Ахиел, која би била дом на семејство од повисока класа во тоа време.

Јајцата од четири типа на цревни паразити – тенија, шилести црви, тркалезни црви и камшици – претходно биле идентификувани во седиментот на јамата. Но, микроорганизмите кои предизвикуваат дизентерија се кревки и екстремно тешко се откриваат, според новата студија.

Блискиот Исток беше регионот на светот каде луѓето за прв пат создадоа населби, научија да одгледуваат и припитомуваат животни и каде што никнаа првите големи градови. Според студијата, градовите како Ерусалим веројатно би биле жаришта за појава на болести, а болестите лесно би се ширеле од трговците и за време на воените експедиции.

„Градовите не беа планирани и изградени со канализациска мрежа, допрва требаше да се измислат тоалети за испирање и населението немаше разбирање за постоењето на микроорганизми и како тие можат да се шират“. (Си-Ен-Ен)