Албанија: Расте бројот на заразени со Ковид-19, вирусот навлезе и во училиштата

Нови 490 заразени со Ковид-19, седум почнати и 93 оздравени и седум почнати билансот во последното деноноќие во Албанија.

Според министертвото за здравство и социјална заштита опасниот вирус е дијагностициран од тестираните 2.508 сомнителни случаи .

-Од почетокот на пандемијата направени се вкупно 150.740 тестирања, позитивни на вирусот се 26.701 лице,бтката со врусот ја добија 12.677, додека ја изгубија 605.Актвни на болеста се 13.429 од нив во трите ковид болнци се третираат 378 пациенти.

Освен во судовите, Владата, парламентот,другите служби и во локланата валст на повеќе општини, се зголемува бројот на просвтенте работнци, во основнте средните училишта каде наставата се одвива со физичко присуство.

Од 14 септември кога почна новата учебна година, заразени се најмлаку стотина просветни работници и техничкот персонал, осум се починати а петмина се хоспитализирани во ковид болниците во Тирана.

Како што информираше министертвото за образование денеска од коронавирус починала наставничка од деветолетка во градот Фиер, додека вчера раководителот на подрачната единица за образование во градот Грамш.

Поради влошената соостојба и на ниво на држава не се офрла можноста за отпочнување со онлајн настава,за што,според министертвото веќе е спроведена потребната обука со наставниот кадар.