27 февруари во историјата – Италијанската влада побара предлози како да се исправи Кривата кула во Пиза


 

На 27 февруари 1964 година, италијанската влада објави дека прифаќа предлози како да се спаси познатата крива кула во Пиза од колапс. Врвот на 180-метарската кула беше накривена пет метри јужно од основата, а студиите покажаа дека навалувањето се зголемуваше секоја година. Експертите предупредија дека средновековната зграда – една од главните туристички атракции во Италија – е во сериозна опасност да се урне во земјотрес или бура. Предлози за спасување на Кривата кула пристигнаа во Пиза од целиот свет, но дури во 1999 година започна успешната работа на реставрирање.

На 9 август 1173 година, започна изградбата на Кривата кула, во која требаше да бидат сместени ѕвоната на огромната катедрала на Пјаца деи Мираколи, „Место на чудата“. Пиза во тоа време беше голема трговска сила и еден од најбогатите градови во светот, а камбанаријата требаше да биде најпрекрасната што Европа некогаш ја видела. Меѓутоа, кога кулата била висока нешто повеќе од три ката, изградбата запрела од непозната причина. Можеби тоа било поради економски или политички судири, или можеби инженерите забележале дека уште тогаш кулата почнала да тоне во земјата од едната страна.

Во последниве години, утврдено е дека навалувањето на кулата е предизвикано од остатоците од древно речно устие која се наоѓа под зградата. Земјата е составена во голем дел од вода и нечист песок, а едната страна од тешката мермерна зграда почнала постепено да тоне во земјата веднаш штом била поставена основата.

95-годишната пауза во изградбата ѝ овозможи на зградата донекаде да се смири, а новиот главен инженер се обиде да го компензира видливото навалување на кулата со тоа што новите катови ќе ги направи малку повисоки на кратката страна. Во 1278 година, работниците го достигнале врвот на седмиот кат, а изградбата повторно била запрена. Во тоа време, наклонот кон југ беше 90 сантиметри.

Во 1360 година, започнала работата на камбанаријата, осмиот и последен кат, а работниците се обиделе да го компензираат потпреното со градење на комората на благ наклон со остатокот од кулата. Кулата беше официјално завршена околу 1370 година. И покрај нејзиното навалување, зградата беше прогласена за архитектонско чудо, а луѓето доаѓаа од далеку и широко за да се восхитуваат на нејзините 200 столбовии шест надворешни аркади.

Навалувањето продолжи секоја година, но тоа само го зголеми интересот за кулата. Мерењето од 1550 година покажа дека врвот е 3,6 метри јужно од базата. Во 1838 година, архитект добил дозвола да ја ископа основата на кулата, чиј дел потонал во земјата. Додека копаше, водата излета од земјата, а кулата се наведна уште десетина сантиметри на југ.

Во 1934 година, Бенито Мусолини, диктаторот на Италија, одлучи дека Кривата кула е несоодветен симбол за машката фашистичка Италија. Во обид да го поништат навалувањето, инженерите ископаа дупки во основата на кулата и беа истурени околу 200 тони бетон. Кулата нагло се навали уште десетина сантиметри на југ.

Во 1950-тите, тешките средновековни ѕвона во кулата беа силно прицврстени. Во 1964 година, италијанската влада јавно побара предлози за тоа како да се спаси кулата од, според нив, претстојниот колапс. Две години подоцна, обидот за реставрација со дупчење беше прекинат кога кулата се наведна уште малку кон југ. Во 1985 година, уште еден обид исто така предизвика навалување. Во 1990 година, италијанската влада ги затвори вратите на Кривата кула за јавноста поради загриженост за безбедноста и почна да разгледува подрастични предлози за спас на зданието.

Во 1992 година, во обид привремено да се стабилизира зградата, околу кулата до вториот кат беа изградени челични тетиви обложени со пластика. Следната година околу кулата беше изградена бетонска основа во која беа поставени противтегови на северната страна. Употребата на овие тегови го намали навалувањето за речиси три сантиметри. Во 1995 година, комисијата што ја надгледуваше реставрацијата се обиде да ги замени грозните противтегови со подземни кабли. Инженерите ја замрзнаа земјата со течен азот во подготовка, но тоа всушност предизвика драматично зголемување на навалувањето и проектот беше прекинат.

Конечно, во 1999 година, инженерите започнаа процес на вадење почва под северната страна, кој за неколку месеци покажува позитивни ефекти. Почвата се отстрануваше со многу бавно темпо, не повеќе осум литра дневно, а масивниот кабелски ремен ја држеше кулата во случај на ненадејна дестабилизација. Во рок од шест месеци, наклонот беше намален за три сантиметри, а до крајот на 2000 година, за 30. Кулата беше повторно отворена за јавноста во декември 2001 година, откако беше постигнато исправување за 45 сантиметри. Се смета дека тоа исправање ќе ѝ даде уште 300 години живот на Кривата кула во Пиза.