26 февруари во историјата – Сандинистите беа поразени на изборите во Никарагва


 

Една година откако се согласи на слободни избори, левичарската сандинистичка влада на Никарагва изгуби на гласачките места. Изборите ставија крај на повеќе од една деценија на напорите на САД да ја соборат владата на сандинистите.

Сандинистите дојдоа на власт кога го соборија долгогодишниот диктатор Анастасио Сомоза во 1979 година. Од самиот почеток, американските власти се спротивставија на новиот режим, тврдејќи дека тој е марксистички во неговата ориентација. Соочени со оваа опозиција, сандинистите се свртеа кон комунистичкиот блок за економска и воена помош. Во 1981 година, претседателот Роналд Реган го даде своето одобрение за тајната американска поддршка на таканаречените Контра – антисандинистички бунтовници со седиште претежно во Хондурас и Костарика. Оваа поддршка продолжи за поголемиот дел од администрацијата на Реган, сè додека неодобрувањето од американската јавност и извештаите за злоупотреба на Контра не го натераа Конгресот да го прекине финансирањето.

Во 1989 година, претседателот на Никарагва, Даниел Ортега се состана со претседателите на Ел Салвадор, Костарика, Хондурас и Гватемала за да подготви мировен план за неговата држава. Во замена за ветувањата од другите држави дека ќе ги затворат базите на контрашите во нивните граници, Ортега се согласи на слободни избори во рок од една година. Тие беа одржани на 26 февруари 1990 година. Ортега и сандинистите претрпеа неверојатен пораз кога Виолета Чаморо, вдовица на уредник на весник, убиен за време на годините на Сомоза, доби над 55 отсто од претседателските гласови. Опозицијата го зазеде и Националното собрание.

Изборот на Чаморо беше отфрлање на 10-годишното владеење на сандинистите кое се карактеризираше со деструктивна војна со Контра и пропаднат економски систем. Соединетите Држави ја гледаа победата на Чаморо како потврда на нивната долгогодишна поддршка на Контра, а многу аналитичари го споредија изборниот пораз на сандинистите со распаѓањето на комунистичките режими во Источна Европа во истиот период. Критичарите на американската политика кон Никарагва возвратија дека преговорите меѓу претседателите на Централна Америка донеле слободни избори во Никарагва – која со 10 години американска поддршка на вооружениот конфликт не можеше да се постигне.

Во пресрет на изборите, администрацијата на претседателот Џорџ Буш веднаш објави крај на американското ембарго против Никарагва и вети нова економска помош. Иако се појавија гласини дека армијата и безбедносните сили контролирани од сандинистите нема да ја прифатат Чаморо, таа беше инаугурирана без инциденти.