2 април во историјата – Аргентина изврши инвазија на Фокландите


 

На 2 април 1982 година, Аргентина изврши инвазија на Фокландските Острови, британска колонија од 1892 година и британска сопственост од 1833 година. Аргентинските амфибиски сили брзо го совладаа малиот гарнизон на британските маринци во градот Стенли на Источен Фокланд и следниот ден ги зазедоа зависните територии од Јужна Џорџија и групата Јужен Сендвич. 1.800 жители на Фолкландските острови, главно одгледувачи на овци што зборуваат англиски, чекаа британски одговор.

Фолкландските Острови, лоцирани на околу 500 километри од јужниот дел на Аргентина, долго време беа во посед на Британците. Британскиот морепловец Џон Дејвис можеби ги видел островите во 1592 година, а во 1690 година, капетанот на британската морнарица Џон Стронг го направил првото регистрирано истоварување на островите. Тој ги именувал по виконт Фокланд, кој беше првиот лорд на Адмиралитетот во тоа време. Во 1764 година, францускиот морепловец Луј-Антоан де Бугенвил ја основал првата човечка населба на островите, на Источен Фокланд, кој беше преземен од Шпанците во 1767 година. Во 1765 година, Британците го населија Западен Фокланд, но го напуштиле во 1774 година од економски причини. Шпанија ја напушти својата населба во 1811 година.

Во 1816 година Аргентина ја прогласи својата независност од Шпанија и во 1820 година го прогласи својот суверенитет над Фокландите. Аргентинците изградија тврдина на Источен Фокланд, но во 1832 година беше уништена од американскиот воен брод „Лексингтон“ како одмазда за запленувањето на американските бродови за фоки во областа. Во 1833 година, британските сили ги протераа преостанатите аргентински службеници и започна воена окупација. Во 1841 година, беше назначен британски помошник гувернер, а до 1880-тите британска заедница од околу 1.800 луѓе на островите се самоиздржуваше. Во 1892 година, на Фокландските Острови кои се наоѓаат под постојан ветер колективно им беше доделен колонијален статус.

Во следните 90 години, животот на Фокландите остана многу непроменет, и покрај постојаните дипломатски напори на Аргентина да ја врати контролата врз островите. Во 1981 година, жителите на Фокландските острови гласаа на референдум да останат Британци, и се чинеше малку веројатно дека Фокландите некогаш ќе се вратат под аргентинска власт. Во меѓувреме, во Аргентина, воената хунта предводена од генерал-полковник Леополдо Галтиери трпеше критики за нејзиното угнетувачко владеење и економско управување и ја планираше инвазијата на Фокландите како средство за промовирање патриотско чувство и поткрепување на својот режим.

Во март 1982 година, аргентински спасувачи го окупираа островот Јужна Џорџија, а на 2 април започна целосна инвазија на Фокландите. По наредба на нивните команданти, аргентинските трупи не предизвикаа британски жртви, и покрај тоа што претрпеа загуби на нивните единици. Како и да е, Британија беше огорчена, а премиерката Маргарет Тачер собра поморска работна група од 30 воени бродови за да ги врати островите. Со оглед на тоа што Британија е на 13.000 километри од Фокландите, беа потребни неколку недели за да пристигнат британските воени бродови. На 25 април, островот Јужна Џорџија беше повторно заземен, и по неколку интензивни поморски битки околу Фокландите, британските трупи се истоварија на Источен Фокланд на 21 мај. По неколкунеделни борби, големиот аргентински гарнизон во Стенли се предаде на 14 јуни, со што практично заврши конфликтот.

Британија загуби пет бродови и 256 животи во борбата за враќање на Фокландите, а Аргентина го загуби единствениот крстосувач и 750 војници. Понижена во Фокландската војна, аргентинската војска беше отстранета од власт во 1983 година, а цивилното владеење беше вратено. Во Британија, популарноста на Маргарет Тачер порасна по конфликтот, а нејзината Конзервативна партија извојува убедлива победа на парламентарните избори во 1983 година.