19 март во историјата – Почна војната во Ирак


На 19 март 2003 година, САД, заедно со коалициските сили првенствено од Обединетото Кралство, иницираа војна против Ирак. Веднаш откако експлозиите почнаа да го потресуваат Багдад, главниот град на Ирак, американскиот претседател Џорџ В. Буш во телевизиско обраќање објави: „Во овој час, американските и коалициските сили се во раните фази на воените операции за разоружување на Ирак, за ослободување на неговиот народ и да го брани светот од голема опасност“. Претседателот Буш и неговите советници го изградија својот случај за војна врз основа на измисленото тврдење дека Ирак, под диктаторот Садам Хусеин, поседувал или бил во процес на градење оружје за масовно уништување.

Непријателствата започнаа околу 90 минути по истекот на рокот на Садам Хусеин да го напушти Ирак или да се соочи со војна, наметната од САД. Првите цели, за кои Буш рече дека биле „од воено значење“, беа погодени со крстосувачки ракети „Томахавк“ од американски ловци-бомбардери и воени бродови стационирани во Персискиот Залив. Како одговор на нападите, радиото „Република Ирак“ во Багдад објави дека „злобните, непријателите на Бога, татковината и човештвото, извршија глупост од агресија врз нашата татковина и народ“.

Иако Садам Хусеин на почетокот на март 2003 година изјави дека „без сомнение верниците ќе бидат победници против агресијата“, тој се криеше веднаш по американската инвазија, зборувајќи со својот народ само преку повремена аудио лента. Коалициските сили успеаја да го соборат неговиот режим и да ги заземат главните градови во Ирак за само три недели, со малку жртви. Претседателот Буш прогласи крај на големите борбени операции на 1 мај 2003 година. И покрај поразот на конвенционалните воени сили во Ирак, бунтот продолжи со интензивната герилска војна во државата во годините откако беше објавена воената победа, што резултираше со илјадници смртни случаи на војници, бунтовници и цивили.

По интензивна потрага, американските војници го пронајдоа Садам Хусеин како се крие во дупка длабока шест до осум метри, 15 километри надвор од неговиот роден град Тикрит. Тој не даваше отпор и при апсењето беше неповреден. Еден војник на местото на настанот го опиша како „човек кој се откажал од својата судбина“. Хусеин беше уапсен и започна судење за злосторства против својот народ, вклучително и масовни убиства, во октомври 2005 година.

Во јуни 2004 година, привремената влада на сила веднаш по соборувањето на Садам ја префрли власта на ирачката преодна влада. Во јануари 2005 година, ирачкиот народ избра 275-члено ирачко национално собрание. Во октомври годинава беше ратификуван нов устав на земјата. На 6 ноември 2006 година, Садам Хусеин беше прогласен за виновен за злосторства против човештвото и осуден на смрт со бесење. По неуспешна жалба, тој беше погубен на 30 декември 2006 година.

Во Ирак не е пронајдено оружје за масовно уништување. САД објавија крај на војната во Ирак на 15 декември 2011 година, речиси десет години по почетокот на борбите.