Убиство во Гдањск

Славомир Сјераковски

Убиството на градоначалникот на Гдањск, Павел Адамович, ја испрати Полска во хаос. Природата на злосторството зборува за фебрилната состојба на полската политика под власт на партијата на Право и правда (ПиС) на Јарослав Качињски.

Адамович беше сè што ПиС не е. Иако е конзервативен, тој ја предводеше локалната геј-парада и симболички им подари клучеви на градот на жените на Гдањск за да ја одбележат стогодишнината на женското право на глас во Полска. Тој, заедно со десетици други градоначалници, покани бегалци во градовите нудејќи работни места и поддршка – предлог кој централната влада го отфрли. Кога мојата организација го покани левичарскиот словенечки филозоф Славој Жижек во Гдањск во 2009 година, Адамович веднаш го покани на вечера.

Тајмингот и кривичното дело кажуваат многу работи. Напаѓачот го нападна Адамович за време на финалето на годишниот прибирање средства од страна на Големиот оркестар на божикните спонзорства. Сега, во својата 27. година, настанот беше од клучно значење за напорите за прибирање средства за модернизација на полските болници и е најголем доверлив јавен ентитет во земјата.

И, сепак, добротворната организација и нејзиниот основач, Јежи Овсиак, во изминатите три години беа субјекти на десничарска кампања на омраза слична на онаа насочена кон полските судски и опозициски партии. Говорејќи од сцената, убиецот објасни дека се одмаздил на претходната владејачка партија Граѓанска платформа, која тој ја смета за одговорна за затворска казна која неодамна му заврши. Иако Адамович беше избран како независен, тој претходно беше коосновач и член на Граѓанската платформа и ја уживаше во поддршката на партијата.

Во Полска – како и другите земји со слични истории на војна, востанија и атентати, се чини, дека политичката трагедија никогаш не нè обединува; наместо тоа, ги продлабочува постојните поделби. По убиството на популарна политичка фигура, може да се очекува сочувствителен одговор од сите страни. Но полскиот граѓански живот се влоши – станува поларизиран и злонамерен – во пресрет на секоја политичка трагедија, а последователниот процес на помирување обично трае со децении.

Постои основен психолошки механизам кој ја нагласува оваа динамика. Ако едно општество содржи доволно луѓе кои се сметаат себеси како некаков вид жртва, реакцијата на јавноста кон несреќата нема да се сврти кон емпатијата туку кон омразата. Инстинкт е да се третира сочувство како ограничен ресурс кој мора да се брани од ривалите. Тоа е како општеството да е заклучено во состојба на конкурентно страдање.

Полскиот научник Анджеј Ледер тоа најдобро го кажа: „Оние што имаат чувство за виктимизација имаат срца од камен“. Меѓу другото, ова сознание помага да се објасни порастот на антисемитизмот кај Полјаците по Втората светска војна, од кои многу беа сведоци на убиството на милиони Евреи од нацистите на полска територија.

Убиството на Адамович ги врати Полјаците кон настаните во 1922 година, кратко време откако земјата ја обнови својата независност. Откако Габриел Нарутович беше прогласен за победник на првите демократски претседателски избори во земјата, тој веднаш стана цел на злобен напад од десницата, која го осуди како „еврејски претседател“ поради поддршката што ја доби од многубројните национални малцинства во земјата. Само пет дена по преземањето на функцијата, Нарутович беше фатално застрелан од десничарски фанатик.

Трагедијата од 1922 година не го обедини полското општество. Напротив, убиецот наскоро стана „национален херој“ на десницата и малцинствата Полска беа ефективно исфрлени надвор од парламентарната политика, бидејќи другите партии беа претпазливи на сојузништво со нив. Преовлада доктрината за полска мајоризација.

Потоа, во 2010 година, Полска доживеа уште национална трагедија, кога авионот со тогашниот претседател Лех Качињски – брат на Јарослав – се урна близу Смоленск, при што загинаа сите членови на екипажот, вклучувајќи го и шефот на полскиот Генералштаб, 18 членa на парламентот, како и многубројни други воени и политички лидери. Кратко потоа, полската десница ги обвини тогашниот премиер Доналд Туск и Русија за заеднички заговор за несреќата.

Оттогаш полската десница создаде „култ на Смоленск“, назначување свои псевдоексперти (никој од нив никогаш не испитувал авионска несреќа) да „истражуваат“. Под владата на ПиС, за осум години, еднаш месечно се одржува марш за комеморација на несреќата, а војската е принудена да одржува церемонии каде што се читаат имињата на „паднатите“. Од несреќата во Смоленск, Полска е поделена на два завојувани логори.

И овој пат нема да биде поинаку. Во часовите веднаш по нападот врз Адамович, полскиот претседател Анджеј Дуда и функционерите на ПиС, шокирани од она што се случи, беа воздржани. Тоа траеше помалку од еден ден. Ударните вести на државната телевизија за трагедијата го обвинија Овсиак тврдејќи дека не го обезбедил настанот. Не се споменуваа зборовите на вистинскиот сторител.

Во меѓувреме, медиумите под контрола на ПиС ја обвинија Граѓанската платформа за спроведување на нападот, а во своето известување користеа цитати само од политичарите на Граѓанската платформа и поранешниот претседател на Уставниот суд. Но токму партијата на Качињски во изминатите три години ги осудуваше полските судии како крадци и комунисти. Треба ли да бидеме изненадени дека осудениот криминалец неодамна го напуштил затворот убеден дека оние што го ставија таму се нелегитимни и дека Граѓанската платформа, верен бранител на судството, треба да се казни?

Бидејќи Полјаците се генерално сомничави кон опозициските партии, судовите и приватните медиуми, стратегијата за пренасочување на ПиС е ефективна. Но ќе биде изненадување ако партијата смета дека може да ја избегне вината за убиството на Адамович. Овсиак е широко почитувана и сакана јавна личност. Речиси секој во Полска има видено или имал директна корист од медицинската опрема за спас на животи што ја обезбедува неговата добротворна организација. Генерациите Полјаци учествуваа во добротворните фондови. Со години Полјаците го рангираа Овсиак како најголем морален авторитет во земјата – пред папата.

Наративот во државните медиуми за прикажување на Овсиак и Граѓанска платформа како виновни за убиството на Адамович ќе го поткопаат само ПиС. Качињски постојано ја демонстрираше својата импулсивност. Тој раководи со власта без да ги разгледа последиците од неговите постапки. И, ако го нападне Овсиак, тој ќе изгуби.

(Авторот е основач на движењето „Критика политична“ и директор на Институтот за напредни студии во Варшава)