Сто четириест и шест години од раѓањето на Гоце Делчев


Во Македонија денеска се одбележуваат 146 години од раѓањето на револуционерот Гоце Делчев, визионерот, кој пред повеќе од еден век го разбра светот како поле за културен натпревар на народите.

По тој повод делегација на Владата на Република Македонија во состав Радмила Шекеринска министер за одбрана, заемник министерот за култура Владимир Лазовски и заменик министерот за информатичко општество и администрација Александар Бајдевски ќе положи цвеќе на гробот на револуционерот Гоце Делчев во црквата „Св. Спас“

Роден е на 4 февруари 1872 година во Кукуш, во семејството на Султана и Никола. Се школувал во гимназијата во Солун и на Воената академија во Софија. Учителствувал во Штип, а како член на Централниот комитет на ТМОРО работел на создавање мрежа на бази, комитети и комитски чети на Организацијата.

Учествувал на Солунскиот конгрес на ВМРО (1896), а до 1901 година бил задграничен претставник на ВМРО во Софија. На 4 мај во 1903 бил убиен од турска војска во селото Баница, на пат кон Сер.

Саркофагот со посмртните останки на Гоце Делчев од 1946 година се наоѓа во дворот на црквата „Св. Спас“ во Скопје.