Путин и апокалипсата

Дина Капаева

На крајот од минатата година рускиот претседател Владимир Путин објави дека Русија го завршила конечното тестирање на „непобедливата“ нова хиперсонична ракета способна да носи нуклеарно оружје, „Авангарда“, нарекувајќи го „најдобриот новогодишен подарок“ за неговата земја. Со оглед на тоа што Путин има почеста реторика за судниот ден, дали светот треба да се подготви за нуклеарен конфликт?

Во изминатата година Путин зборуваше за „нуклеарна апокалипса“ повеќе од кој било западен лидер во текот на последната деценија предизвикувајќи некои да шпекулираат дека тој може да им се заканува на НАТО и на САД. Но Путин го обвини Западот за ризикот од катастрофален исход, па хипотетичката употреба на нуклеарното оружје на Русија се опишува како одмазда или возвраќање.

На пример, минатиот март, за време на неговиот претседателски говор во Сојузното собрание, Путин ги наведе „оние кои во изминатите 15 години се обидоа да ја забрзаат трката за вооружување и да бараат еднострана предност против Русија“, и воведе „нелегални“ ограничувања и санкции насочени кон „ограничување“ на развојот на Русија, вклучувајќи го и нејзиниот воен сектор. Тие, објави Путин, треба „да престанат да го лулаат чамецот во кој сме сите во она што се нарекува Земја“.

Потоа дојде заканата: по прикажувањето на шест видеа на ново нуклеарно оружје, Путин нагласи дека секој нуклеарен напад против Русија или нејзините сојузници ќе донесе „непосредна“ одмазда „со сите придружни последици“. Неколку дена подоцна, тој го повтори својот став, што значи дека нуклеарната војна – „катастрофа за целиот свет“ – ќе биде одговор на голем напад врз Русија: „Како државјанин на Русија и на чело на руската држава, морам да прашам: ‘Зошто би сакале свет без Русија?’“

За време на дискусиониот клуб Валдаи во октомври минатата година, реториката на Путин стана уште подраматична. „Русија ќе биде жртва“ и „агресорот треба да знае дека одмаздата е неизбежна“. Додека нуклеарната војна ќе биде „светска катастрофа“, тој рече дека барем Русите ќе одат на небото како маченици, додека, без недостаток на време за покајание, агресорите само ќе крекаат.

Апокалиптичната реторика на Путин одекнува меѓу неговите поддржувачи. На пример, Александар Проханов, ултранационалистички писател, кој го спореди Путин со месија, изјави дека „можноста за нуклеарна војна“ се чини дека „ги преокупира умовите на светските владетели“, многу учесници на клубот за дискусија Валдаи, ја препрочитуваа Книгата на откровението, последната книга на Новиот завет, „по враќањето дома“.

Книгата на откровение се појави порано во Русија, а влијателните личности ја наведуваат апокалипсата со зголемена зачестеност во текот на последната деценија. Всушност, шефот на Руската православна црква, патријархот Кирил, предвиде пресметка во стилот на Книгата на откровението. Во 2017 година тој изјави: „Човек мора да биде слеп да не го гледа пристапот на ужасните моменти во историјата за кои апостолите и евангелистот Јован Богослов зборувале во неговото Откровение“. Неодамна тој го повтори верувањето дека е близу крајниот ден.

Најважно, лицето кое ја носи апокалипсата е самиот Бог. Затоа многумина веруваат дека „страшните моменти во историјата“ треба да бидат поздравени. На пример, според протојерејот Всеволод Чаплин, поранешен портпарол на Руската православна црква, „Бог го санкционира уништување на масите“ со цел да го „поучува општество“.

Владините претставници, новинарите и интелектуалците исто така алудираат на апокалипсата. На пример, претседателот на Уставниот суд, Валери Зоркин, тврди дека крајот на светот е веќе врз нас и „мистеријата на беззаконието веќе работи“. И Дмитриј Киселев, „гласот на Кремљ“, тврди дека Русија може да ги сведе САД „на радиоактивна пепел“.

Додека вниманието на Запад може да му се допадне на Путин, апокалиптичната реторика во Русија е тесно поврзана со позиционирањето на Путин како еден вид месија, а Проханов не е единствената јавна личност среќна што го зацврстува тоа портретирање.

Во романот „Апокалипса на Владимир“ од 2007 година телевизискиот новинар Владимир Соловјов го нарекува Путин „цар и пророк“, чија мисија е да ја подготви Русија за страшниот суд. Апостолот Владимир, раскажувач во прво лице, ги уништува илјадниците „грешници“, вклучувајќи го и целиот град Краснојарск, со тоа што ги запали живи. Апостолот Владимир рефлектира дека „грешниците“, кои беа оставени без време да се покајат, „само крекале“. За Соловјов, Русија, подготвувајќи се за „долгоочекуваниот и светол ден на страшниот суд“, треба да воведе наследна „антидемократска монархија“ со Путин како свој цар.

Ова гледиште се совпаѓа со онаа на другите влијателни православни верници. Следбениците на една секта веруваат дека Путин е реинкарнација на ранохристијанскиот мисионер апостолот Павле. Основачот на сектата, кој себеси се нарекува Мајка Фотина, верува дека „Бог го назначил Путин за Русија да се подготви за доаѓањето на Исус Христос“ бидејќи „го има духот на цар во него“.

Александар Дугин, лидер на движењето Евроазија и главен идеолог на Кремљ, го нарекува Путин „катечон“, православен лидер кој го спречува „царството на Антихристот“, што тој го дефинира како комбинација на западната „глобализација, постлиберализам и постиндустриското општество“. Сепак, далеку од желбата да се избегне апокалипсата, Дугин сака евроазиското движење да помогне во тоа. Како што неодамна говореше еден панелист на руската радиопрограма, „современиот свет, како и средниот век, копнее по апокалипсата“ бидејќи „светот без апокалипсата е здодевна надвор од верувањето“.

Во последниве месеци поддршката за Путин во Русија драстично се намали, со тоа што неговиот рејтинг за одобрување падна од 76 отсто на 66 отсто во втората половина од минатата година. Во исто време, еден вид неосредновековно размислување, фокусирано на враќањето на автократската монархија и надмоќноста на православната црква, се добива на важност во Русија. Путиновата огнена и отровна реторика, всушност, може да го рефлектира начинот на размислување на овие фундаменталисти кои ги гледаат нуклеарните глави како „практично решение“ за проблемите на светот.

(Авторката е професор по руски јазик на Институтот за технологија за модерни јазици во Џорџија, САД)