Николовски: Нема проблем со брашното


Нема никаков проблем, тоа што е догогворено во Скопје се спроведува. Мешовитиот комитет заседаваше во Белград, ќе продолжи со седница во Скопје, изјави денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, во врска со увозот на српско брашно за којшто Србија вчера најави воведување контра мерки ако ситуацијата не се надмине до 14 април.

Како што рече Николовски, засега останува одлуката за брашното од еден, три и пет килограми маркичките да се лепат во Србија, а за поголемите пратки во Македонија, но не е исклучено и останува опција маркичките трајно да се укинат ако за тоа се постигне согласнот од двете страни, особено од стопанствениците.

– Наместо секоја година да го решаваме проблемот со брашното, ќе се обидеме да најдеме трајно решение. Останува во овие 30 дена од формирањето на мешовитиот комитет да се разгледа и можноста за целосно укинување на маркичките, истакна Николовски, одговарајќи на новинарски прашања пред трибината за осигурување во земјоделството.

Според него, во однос на брашното, не се штитат ничии интереси, најмалку поединци.

– Проблемот го создава некој што не сака да работи по правилниците и ги изигрува, одговори министерот, коментирајќи ја вчерашната изјава на Љајиќ дека тројца мелничари од Македонија се причина за настанатата ситуација.

Николовски порача дека ќе биде најдобро ако Македонија успее не само со Србија, туку и со останатите земји да се усогласи околу нецаринските бариери зашто тоа ќе значи чекор напред кон унапредување на размената.