Медот е побезбеден од сируп за кашлица

Лекови за кашлица кои содржат опиоиди како кодеин никогаш не треба да ги даваат деца. Одсега, на лековите мора да има појасни етикети за оваа состојка, објави Управата за храна и лекови на САД (ФДА).

На овие лекови ќе мора да стојат и детални предупредувања за опасностите од нивна употреба и кај возрасните.

“Администрацијата за храна и лекови на САД бара промена на означувањето на безбедноста за кашлање со рецепт и ладни лекови кои содржат кодеин или хидрокодон за да се ограничи употребата на овие производи кај лица постари од 18 години, бидејќи ризиците од овие лекови ги надминуваат нивните придобивки кај деца помлади од 18 години, “се вели во соопштението од Управата.

Американските педијатри сметаат дека за повеќето кашлици и не е потребен третман. Тие препорачуваат дека медот е подобар и побезбеден од употреба на лекови против кашлица. Разните сирупи можат да предизвикаат зависност ако предолго се употребуваат, а ефектот од нив да биде минимален.