Зошто Трамп и неговиот тим сакаат да ја избришат ЕУ?

Натали Нугеред

Администрацијата на Трамп не само што не ја сака ЕУ, туку сака и да ја уништи. Патувањето на државниот секретар на САД, Мајк Помпео, во Европа минатата недела беше трета епизода од нападот, кој е дизајниран да игра на одделите исток-запад во рамките на ЕУ. Првата епизода беше говорот на Доналд Трамп во Варшава во 2017 година, исполнет со нативистички национализам. Втората епизода се постапките на Трамп за тарифите од 2018 година, и неговото повлекување од клучните договори, како што се Нуклеарниот договор со Иран и Договорот за нуклеарни сили (ИНФ) од среден опсег. На тоа треба да се додадат неговите отворени охрабрувања на приврзаниците на „Брегзит“ и одлуката да се повлече од Сирија. Сите погоре влијаат на европските интереси (вклучувајќи ги и британските) на многу конкретни начини, за разлика од само твитовите или навреди фрлени кон сојузници.

Европа се обидува да даде отпор. Ангела Меркел, омилена политичка цел на Трамп во ЕУ, во саботата доби стоечки овации на годишната конференција за безбедноста за нејзиниот говор за доблестите на мултилатерализмот. Но, можеби, допрва треба да разбереме со што се занимава ЕУ во оваа нова ера на Трамп. Човекот кој сега шепоти на ушите на Трамп е Џон Болтон, советник за национална безбедност. Неговиот бренд на анти-ЕУ идеологија целосно беше прикажан за време на турнејата на Помпео на Будимпешта, Братислава и Варшава.

Помпео направи две значајни работи. Прво, тој, всушност, ги презеде овогодинешните прослави на падот на комунизмот во Источна Европа со елиминација на американската блискост со народите што се бореа за нивната слобода – додека им даваше слободен премини на десничарските популистички влади на кои ЕУ им забележува за нивното демократско назадување. Второ, преку неговиот избор на дестинации, Помпео ги зајакна поделбите помеѓу земјите кои порано беа зад железна завеса и оние кои не беа. Ова е игра со чувствителноста, манипулирани со демагогии, кои го нарушија капацитетот на ЕУ за обединување во последниве години.

Некои од нив избувнаа од 2003 година, кога во периодот до ирачката инвазија американскиот секретар за одбрана Доналд Рамсфелд ги измисли термините „стара Европа“ (лоша) и „нова Европа“ (добра). Но големата разлика денес е во тоа што европскиот проект се бори да се задржи во живот; тогаш оптимистите веруваа дека ќе го „водат 21 век“. Една статија напишана во 2000 година од Болтон помага да се претстави стратегијата на Трамп во поизострен фокус. Насловена како „Треба ли да го сфатиме глобалното владеење сериозно?“ таа денес се чита како патоказ на намерата на администрацијата на Трамп да ја уништи ЕУ. Во неа Болтон се нафрла на „глобалистите“ кои се обидуваат да ги поврзат националните држави во мрежа на меѓународни норми и договори со кои се ограничува суверенитетот. Тој вели дека вистински демократски мандат може да постои само на национално ниво. По патот, тој ги замаглува невладините организации и граѓанското општество (кои се гледаат себеси надвор од националната политика) и „неограничената“ ширина на мулти или наднационалните институции. ЕУ, вели тој, е водечки извор на суштински глобалистички политики.

Болтон оди понатаму: тој ја идентификува ЕУ како закана за американските интереси (минатата година Трамп ја нарече „непријател“). „Европските елити“ не се „задоволни само со пренесувањето на сопствениот национален суверенитет во Брисел, туку одлучија, всушност, да пренесат некои од нашиот во светски институции и норми, со што Европската Унија ќе стане минијатурен претходник на глобалното владеење“. Тој ја прикажува ЕУ како „обоена со видлив антиамериканизам“.

Не е важно што Трамп, веројатно, направи повеќе за да ги зајакне антиамериканските чувства во Европа од кој било друг американски лидер. Ова открива дека конвенционалните објаснувања што често се дадени за нападите на Трамп врз ЕУ се само еден дел од сликата. Гневот на Трамп кон ЕУ како трговски блок, неговите тактики за зголемување на американскиот извоз на вооружување кон континентот, како и неговата лична одбивност кон Меркел, се само превод на поширока идеолошка битка за глобалното владеење.

Не треба да мислите дека пишувањата на Болтон од 2000 година се застарени. Тие ќе се појават само ако мислите дека администрацијата на Трамп нема никаква идеологија, туку само комерцијални интереси. Вистина е дека е чудно да се мисли дека Европа денес е способна да ги оспори САД на глобалната сцена. Сепак, тоа отелотворува нешто Трамп и Болтон ги одвраќа. И некои од нејзините поголеми земји членки сега се обидуваат да застанат на начини кои јасно го нарушуваат тимот на Трамп – како и со новиот механизам за заобиколување на санкциите против Иран.

Во меѓувреме, иако либералните централни Европејци може да се надеваат на позитивен ангажман на САД во регионот – како што е ветувањето на Помпео за поддршка на „независни медиуми“ и распоредувањата на НАТО за соочување со Русија – што го нагласува она што јас го опишувам како „вест“ содржана во последната посета на неделата. Зборовите како „слобода“ и „независност“ потекнуваа од устата на Помпео додека им оддадоа почит на оние што ја скршија комунистичката диктатура. Но немаше споменување дека ЕУ помогна да се зацврсти демократијата. Димензијата базирана на вредностите на ЕУ е веројатно посилна од онаа на НАТО – сојуз кој со години вклучуваше авторитарци (помислете на режимот на Салазар во Португалија и грчките полковници на власт во 1960-тите), и повторно го прави тоа со Турција на Реџеп Таип Ердоган.

Она што Помпео го зборуваше за слободата, тоа над сè, беше повторување на размислувањето на Болтон. „Сите Американци ги слават своите индивидуални слободи и се добронамерни кон другите во светот да уживаат во истите слободи“, истакна Болтон во 2000 година. Сепак, напаѓајќи ја ЕУ, тој додаде дека рубриката „’човекови права’ е опфатени во различни димензии, за да стане важна компонента на напорите на глобалистите да го ограничат и засрамат независното остварување на судските и политичките власти од страна на националните држави“. Денес тоа размислување совршено се вклопува со десничарски популисти во Варшава и Будимпешта, кои се жалат на одговорот на ЕУ за нивното намалување на независни судии и медиуми.

На помалку од 100 дена пред изборите во Европскиот парламент, Помпео вечера во Унгарија имаше средба со премиерот Виктор Орбан, кој сака да ја преисцрта политичката карта на Европа во согласност со неговата визија за „нелиберална демократија“. Тие можеби не се согласуваат со Русија, и вистината е дека Помпео се сретна и со претставници на невладини организации во Будимпешта, но немаше знаци за дивергенција со Орбан во однос на вредностите. Исто така, вистина е дека Помпео ја посети Словачка, чија влада размислува за себе како конструктивна членка на ЕУ. Но, ова веројатно има за цел да ја привлече Словачка подлабоко во прегратката на нелибералите, а не обратно.

Посетата на Помпео беше оправдување на непријателите на ЕУ базирани на вредности, и уште еден напад врз самото постоење на ЕУ. Пост-Европа можеше да се изгради како колективен проект благодарение на американската заштита и финансиска поддршка. Денес ЕУ е цел на повеќестран политички напад од Вашингтон и од Москва, не само поради она што го прави, туку поради тоа што е.

(Авторката е колумнистка на лондонскиот весник „Гардијан“)