Владата го раскинува договорот за концесија за рудникот „Казандол“

Владата на Република Македонија на синоќешната 58. седница реши да биде раскинат договорот за концесија за експлоатација на минерална суровина, бакар, злато и сребро, на локалитетот „Казандол“, кој ги опфаќа општините Валандово, Богданци и Дојран.

Владата го задолжи Министерството за економија во рок од седум дена да изготви информација за исполнетост на условите за раскинување на договорот за концесија и за одземање на дозволата за експлоатација на минерални суровини доделена на 20.7.2015 година, соопшти владината прес-служба.

Концесионер на рудникот е англиско – украинската компанија „Сардич“.