Зошто вашиот организам се напаѓа сам себе: Сочувајте го имунитетот и изборете се со автоимуните болести


Автоимуните болести како ревматоиден артритис, псоријаза или лупус се јавуваат кога имунолошкиот систем е нарушен.

Луѓето кои страдаат од автоимуни болести често се изложени на најголем ризик од заразни болести. Причината за тоа не е само нарушување на работата на нивниот имунолошки систем, туку и лековите што треба да ги земаат.

Пациентите кои страдаат од лупус, на пример, добиваат имуносупресивна терапија, така што нивната отпорност на инфективни агенси од околината е многу сомнителна.

Лекарите не се сосема сигурни зошто на прво место се јавува автоимуна болест. Познато е дека жртвите се почесто жени, но не е целосно објаснета ниту причината за тоа. Една теорија е дека високите нивоа на хормони, особено за време на репродуктивната возраст, ги прават жените поподложни на автоимуни болести.

Основниот механизам на болеста е нарушување во имунолошкиот систем што предизвикува природните сили на телото да го напаѓаат сопственото здраво ткиво. Така, на пример, се јавува ревматоиден артритис.

Кога телото ќе почувствува опасност од вирус или инфекција, имунолошкиот систем се регулира, но и ги напаѓа зглобовите во телото. Се случува и по болно грло пациентите да добијат псоријаза, кожна болест која исто така има автоимуно потекло.

Истражувањата покажуваат дека некои автоимуни болести може да се поврзат со претходни повреди. Посебно е опасно доколку се повторуваат, доколку истите места на телото се постојано изложени на помали или поголеми трауми. Кога ткивото е оштетено, крвните клетки се обидуваат да го излечат, но може да се појави и абнормален имунолошки одговор. Потоа се јавува воспаление на зглобовите и тетивите.

Луѓето со автоимуни болести мора да работат на својот имунитет, исто како и сите други, водејќи сметка за редовен и квалитетен сон, здрава исхрана и вежбање. Дополнително, тие треба да земаат и вообичаени додатоци за зајакнување на имунитетот, како што се витамините Ц и Д. Сепак, лекарите нагласуваат дека не треба да претеруваат. Конкретно, тие не советуваат мегадози на витамин Ц, додека нивото на витаминот Д прво треба да се провери во лабораторија.

Од суплементите, особено се препорачуваат два антиоксиданса. Првиот е глутатион, кој помага во детоксикација на телото, а вториот е ресвератрол, кој го поддржува метаболизмот и има антиинфламаторно дејство. Истражувањата покажуваат дека може да го намали производството на автоантитела и да помогне во забавување на автоимуните болести.