Зошто Норвешка ѝ подарува елка на Велика Британија секоја година?

Норвешка ја подарува елката како симбол на нејзината благодарност за поддршката на Обединетото Кралство за време на Втората светска војна


Секоја година од 1947 година, жителите на Норвешка ѝ подаруваат на Велика Британија елка која ќе биде поставена на плоштадот „Трафалгар“ за време на празничниот период.

Една од првите работи што ќе ги забележите ако се најдете во близина или околу плоштадот „Трафалгар“ во Лондон на Божиќ е елка висока 20 метри изложена за сите да уживаат.

Дрвото се поставуа секоја година и е подарок од Норвешка за Велика Британија. Светлата обично се вклучуваат на почетокот на декември за да го одбележат одбројувањето до Божиќ.

Оваа година дрвото ќе биде осветлено во четврток на 7 декември.

Претходно оваа недела, корисниците на социјалните мрежи објавија дека го виделе транспортот на дрвото, пред неговото официјално откривање.

Овогодинешното дрво беше исечено во шумите околу Осло и беше старо околу 70 години.

Полумртво

За корисниците на социјалните мрежи, само по себе стана годишна традиција да се потсмеваат на изгледот на дрвото. Поради оваа причина, дрвото на плоштадот „Трафалгар“ може да се смета за едно од најпознатите (или најозлогласените) во светот.

Еден корисник на социјалните мрежи рече дека дрвото изгледало полумртво во објава на X/Twitter.

Друг се пошегува дека дрвото на британската сапуница „Eastenders“ е многу поимпресивно.

Сепак, не сите на социјалните мрежи беа толку брзи да ја проценат состојбата на дрвото. Многумина истакнуваат дека дрвото се доделува како симбол на благодарност и соработка од Норвешка до Велика Британија.

Многу од забелешките на противниците можеби се покажаа како кратковиди, бидејќи дрвото подоцна беше забележано дека изгледа многу поздраво и пополно откако ќе се среди. На X/Twitter налог за дрвото, каде се поставија нови фотографии во понеделникот, се гелда дека дрвото изгледа поимпресивно.

Знак на норвешка благодарност

Традицијата на Норвешка да ѝ подарува дрво на Велика Британија секој Божиќ датира од пред 75 години до неколку години по Втората светска војна.

На годишниот настан, луѓето од Норвешка ѝ подаруваат на Велика Бротанија, норвешка смрека, висока приближно 20 метри, често избрана со месеци или понекогаш години однапред, како знак на нивната благодарност за поддршката на Велика Британија за Норвешка за време на Втората светска војна.

Дрвото, обично старо 50-60 години кога е подготвено да се исече, се сече за време на церемонијата на која присуствува британскиот амбасадор во Норвешка, градоначалникот на Осло и градоначалникот на Вестминстер во ноември.

Во продолжение погледнете видео од овогодинешната церемонија на британскиот амбасадор во Норвешка, Јан Томпсон.

Кога ќе се постави во Лондон, има плоча на која пишува: „Ова дрво е дадено од Градот Осло како знак на норвешка благодарност до жителите на Лондон за нивната помош во текот на 1940-45 година“.

Додека годишната традиција датира од пред седум децении, првата елка всушност беше подарена во 1942 година.

За време на рацијата на островот Хисој помеѓу Берген и Хаугесунд, западна Норвешка, борецот на отпорот Монс Урангсваг исекол норвешки бор и го испратил назад во Англија како подарок за прогонетиот крал Хакон.

Кралот Хакон одлучил да го предаде подарокот на Обединетото Кралство и така било подигнато на плоштадот „Трафалгар“, иако без светла поради редукциите на струја.

Дрвото на „Трафалгар“ е само едно од многуте што Норвешка секоја година ги испраќа во Британија. Неколку други градови добиваат дрвја од нивните колеги во норвешките градови.