Зошто на фотографиите часовниците секогаш се наместени на 10:10

Дали некогаш сте забележале дека часовниците што се наоѓаат на фотографии и реклами на производи обично го покажуваат времето 10:10? Ако не сте го сториле тоа, обрнете внимание следниот пат кога ќе прелистувате публикација и наидете на реклама за часовник – правилото е речиси секогаш точно.

Ако сте го забележале ова, дали знаете зошто 10:10 е стандардно време за фотографи на часовник?

Според „Њујорк тајмс“, главната причина е прилично едноставна и очигледна: естетиката. Постојат голем број визуелни предности кога сказалките се поставени на позициите 10:10.

Една од нив е да не се преклопуваат сказалките. Имајќи ги на двете страни од лицето на часовникот, осигурувате дека самите стрелки се видливи и може да се ценат.

Позицијата 10:10 е симетрична, а човечкиот мозок има тенденција да ја цени симетријата и уредноста.

Друга причина е што клучните детали на лицето на часовникот обично остануваат видливи во 10:10 часот. Логото на производителот обично се наоѓа под 12, а понекогаш и до позициите со 3, 6 и 9 часа. Логоата под 12 се убаво врамени со сказалките на 10:10.

Конечно, сказалките на 10:10 часот изгледаат „среќни“ поради фактот што изгледаат како насмевка (или како „V“ како „победа“). „Њујорк тајмс“ известува дека „Timex“ го користел времето 8:20 на своите фотографии од производот, но на крајот решил да го сврти тој „намуртен“ наопаку.

Постојат голем број на урбани легенди во врска со времето 10:10 часот што лебди низ светот. Многумина го припишуваат на историски настан (на пр. атентати врз Линколн, Кенеди, фрлање атомски бомби), но нема никаква вистина зад овие објаснувања.