Зошто храната има различен и чуден вкус кога патувате со авион?


Многу луѓе сметаат дека храната што ја јадат во авионот има чуден вкус, а стјуардесите објаснуваат зошто се случува ова.

Имено, поранешната стјуардеса Менди Смит објасни за LADbible зошто храната има чуден вкус за време на летовите и истакна дека се покажало дека не е толку до храната колку до личноста.

„Не е работата во тоа што храната е лоша, туку вашите рецептори за вкус се различни додека сте во воздух. Притисокот во кабината влијае на целото ваше тело, вклучувајќи ги и вашите рецептори за вкус. Исто така, притисокот влијае на сите ваши дигестивни процеси и на вашиот мозок“, рече Смит.

Промената во способноста за вкус се сведува на три фактори, имено помал воздушен притисок во кабината, недостаток на влажност и зголемено ниво на бучава.

„Вкусот е комбинација од двете, како и перцепцијата на солен и сладок отпад во кабината под притисок“, објасни таа.

Смит  тврди дека солената храна што би ја пробале надвор од авионот би била посолена и би имала појак вкус, бидејќи мора да биде посилно зачинета во авионот поради ситуацијата со рецепторите за вкус.

„Исто така, алкохолот може да има посилен ефект врз телото на голема надморска височина. Притисокот во кабината може да ја зголеми концентрацијата на алкохол во крвта до 50 проценти, па чаша вино во авион може да ви направи вртоглавици повеќе од вообичаено“, тврди таа.