Зошто е важно редовно да се чисти филтерот на машината за перење и како се прави тоа


Со чистење на филтерот на машината за перење, ќе спречите дефекти, ќе го продолжите животниот век на уредот и ќе го подобрите квалитетот на перењето.

За да може машината за перење да функционира непречено што е можно подолго и ефикасно да извршува што е можно повеќе циклуси на перење, важно е таа да се одржува правилно. Покрај редовното чистење на машината за перење, важно е и редовно одржување на нејзините поединечни делови, особено оние понежните, како што е филтерот.

Чистењето на филтерот на машината за перење спречува затнување и оштетување на пумпата за вода, а правилното функционирање на пумпата е критично за излегување на водата од машината за перење, како и за работата на центрифугата.

Зошто е важно чистењето на филтерот за машината за перење?
Филтерот е еден од најважните делови на машината за перење, пред се затоа што е заштитниот дел на машината.

При перење алишта, сите нечистотии на патот до канализационата мрежа минуваат низ филтерот на машината за перење. Филтерот исто така спречува мали предмети или парчиња облека да стигнат до пумпата и да ја оштетат.

За кратко време во филтерот може да се акумулира многу нечистотија, коса,копчиња од облека и други предмети, а понекогаш се случува да најдете чорап или некое друго парче облека што недостасува во филтерот на машината за перење. Сето ова води до затнување на филтерот, а со тоа и до потенцијален дефект на самата машина.

Со оглед на тоа што цените на машините за перење често ја надминуваат просечната плата, од особено значење е редовното чистење на филтерот на машината за перење.

Како да го исчистите филтерот на машината за перење во неколку едноставни чекори и колку често треба да го правите тоа?

Чистењето на филтерот на машината за перење може да спречи два проблеми. Имено, доколку на филтерот се насобрале разни нечистотии, особено во поголема мера, може да се случи пумпата да престане да исфрла вода од машината за перење. Ова потоа води до друг проблем, поврзан со центрифугата. Ако пумпата не ја извади целата вода од машината за перење, циклусот на центрифугирање нема да започне.
Доколку сте забележале еден од овие два проблеми, односно пумпата не исфрла вода или центрифугата не работи, можете да го отворите филтерот на машината за перење и да проверите колку е валкана, а доколку е потребно, исчистете ја.

Дополнително, нечистотијата што се собира во филтерот на машината за перење може да доведе до појава на непријатни мириси, односно до фактот дека алиштата не мирисаат свежо како што се очекува по миењето, и покрај употребата на балсами.

Пред да започнете да го чистите филтерот на машината за перење, многу е важно темелно да го прочитате упатството за употреба што доаѓа со вашата машина за перење, особено делот од прирачникот што зборува за локацијата на филтерот, како да го отстраните и како да го исчистите. . Значи, покрај визуелниот приказ на чекор-по-чекор чистење, во упатството за употреба можете да добиете и одговор на прашањето како да го отворите филтерот на машината за перење, за да не го оштетите.

Колку често треба да се чисти филтерот на машината за перење? Секако, одговорот на ова прашање зависи од тоа колку често ја користите машината за перење, но општо правило е да го чистите или барем да го проверувате филтерот на секои два до три месеци.

Можете да го исчистите филтерот на машината за перење во неколку едноставни чекори. Да почнеме по редослед:

1. Најдете и отворете го капакот на филтерот на машината за перење
Филтерот на машината за перење обично се наоѓа во долниот десен агол, на предната страна на машината и е затворен со мал капак кој обично има квадрат или кружен облик.

Пред да започнете со чистење, исклучете ја машината од струја. Потоа на подот пред машината намачкајте крпа или впивачка крпа бидејќи може да истече одредена количина на вода за време на чистењето на машината за перење.

Ако вашата машина за перење има јазиче што можете да го притиснете или фатите, направете го тоа за да го отворите капакот на филтерот.

Потоа ставете го избраниот алат или предмет помеѓу самата машина за перење и капакот на филтерот и повлечете во насоката во која се отвора капакот (од горе до долу или на страна, во зависност од моделот на вашиот уред).

Одредени модели на машини за перење имаат црево за одвод на вода или инка за одвод на вода, па ако тоа е случај со вашата машина, прво извлечете ја инката или цревото и извадете го приклучокот за да се исцеди водата. Во другите модели, водата ќе истекува кога ќе го извадите самиот филтер.

Освен крпа или крпа, можете да ставите и сад под машината за полесно да ја истурите водата што истекува, доколку дозволува просторот.

Доколку се сомневавте како да го отворите филтерот на машината за перење, сега можете да ги следите упатствата и многу лесно сами да го отворите капакот на филтерот.

2. Отстранете го филтерот на машината за перење
Откако ќе го отворите капакот на филтерот, фатете го филтерот, кој може да се стави малку подлабоко во куќиштето, и свртете го за 45 степени – спротивно од стрелките на часовникот.

Обрнете посебно внимание при одвртувањето на филтерот, за да не ги оштетите конците и внимателно извлечете го филтерот. Кога ќе го извадите филтерот, ќе истече вода и други нечистотии, а вие ќе можете да видите што се акумулирало во филтерот во меѓувреме.

Не треба да се грижите ако најдете разни ситни предмети, многу влакна и ткаенина од вашата облека, бидејќи функцијата на филтерот е токму да спречи сето горенаведено да дојде до пумпата и да ја оштети.

Откако внимателно ќе го извадите филтерот, следува чистење на филтерот на машината за перење.

3. Исчистете го филтерот на машината за перење
Филтерот на машината за перење измијте го под млаз вода, а за да бидете сигурни дека ништо не останува на филтерот, отстранете ги преостанатите нечистотии со стара четка за заби.

Важно е да го исчистите и куќиштето на филтерот, а бидејќи е соодветно место за создавање бигор при чистењето, можете да употребите малку сода бикарбона.

Со оваа едноставна процедура, завршивте со чистење на филтерот на машината за перење.

4. Вратете го филтерот на своето место
Откако ќе го исчистите филтерот на машината за перење и неговото куќиште е завршено, треба да го вратите филтерот на своето место.
Сега работете во обратен редослед, откако ќе го вметнете филтерот во куќиштето, зашрафете го со вртење надесно, т.е. во насока на стрелките на часовникот.

Овде треба да внимавате и како го навртувате филтерот бидејќи не се препорачува премногу да го стегате за да не се оштетат конците. Ако гумата во куќиштето на филтерот се оштети од прекумерно затегнување, водата може да истече и да бара посериозна поправка.

Чистењето на филтерот за машината за перење повеќе не мора да биде комплицирана работа каде што не знаете од каде да започнете. Од како да го отворите филтерот на машината за перење, до чистење на самиот филтер, до враќање на филтерот на своето место, нашиот текст ве води низ процесот на чистење чекор по чекор. Сега и вие можете лесно и едноставно да ја одржувате вашата машина за перење чиста и да придонесете за нејзината квалитетна услуга уште многу години.