Знаете ли во која европска држава има најмногу работни места, а не е Германија


Европскиот пазар на труд се опоравува, или барем покажува знаци на закрепнување, од последиците од коронавирусот, но се уште е далеку од исполнување на барањата на работниците и работодавачите.

Најновите статистички податоци покажуваат намалување на слободните работни места на пазарот на труд, со пораст на вработеноста во вториот квартал од годинава.

Стапката на слободни работни места, учеството на вкупните слободни работни места, се намали од 2,8 отсто во првиот квартал на 2,7 отсто.

Во истиот период, стапката на вработеност на лицата на возраст од 20 – 64 години изнесува 75,4 отсто, што претставува благ пораст од 0,1 процентен поен.

Сепак, забележан е поширок тренд. Долгорочната стапка на слободни работни места во ЕУ продолжи да расте секоја година, не успевајќи да ја усогласи понудата со побарувачката.

Стапката на слободни работни места во ЕУ продолжи да расте од 2020 година, кога многу луѓе беа отпуштени или отпуштени за да ги намалат трошоците поради пандемијата.

И покрај зголемувањето на стапката на вработеност во вториот квартал, во претходниот извештај на Европската комисија се вели дека има недостиг на работна сила и вештини.

Отворањето нови работни места и потребата за замена на работниците кои се пензионираат предизвикува „недостиг“, што се одразува и во оваа статистика.

Овие недостатоци најверојатно ќе се зголемат, според извештајот, со предвиденото намалување на работоспособното население од 265 милиони во 2022 година на 258 милиони до 2030 година.

Која земја има најмногу слободни работни места?

Меѓу земјите-членки на ЕУ со бројки достапни за Евростат, Холандија имаше највисока стапка на слободни работни места во ЕУ, со 4,7 отсто од вкупните работни места кои допрва треба да се пополнат.

Бугарија и Романија, пак, забележаа само 0,8 отсто од слободните работни места во истиот квартал.

Меѓу слободните работни места објавени на Интернет во истиот период, најбарани се развивачите на софтвер и асистентите за продажба.

Работните места во рекламирањето, маркетингот и производството исто така имаа значителни слободни работни места, покрај инженерството и истражувањето и развојот.

Дали недостигот на работна сила во Европа ги задржува работните места празни?

Споредено со стапките на слободни работни места во вториот квартал од 2021 и 2022 година, овогодинешната бројка се движи меѓу двете.

Стапката на слободни работни места во ЕУ беше 2,2 отсто во вториот квартал од 2021 година, веднаш по отворањето на главните пазари. Тој достигна 3 проценти во вториот квартал од 2022 година и оттогаш почна да опаѓа.

Статистиките низ земјите ја покажуваат борбата на континентот да пополни работни места, што често се припишува на недостаток на квалификувана работна сила.

Според Евростат, повеќе од 75 отсто од компаниите во ЕУ веќе се борат да најдат професионалци со потребните вештини за пополнување работни места, што го попречува економскиот раст.

Новиот закон за имиграција на германската влада, усвоен во август, има за цел да привлече квалификувани работници надвор од ЕУ за да се бори против недостигот во земјата.

Данската влада, исто така, одобри тригодишна виза за странски студенти кои сакаат да работат по дипломирањето за да ги пополнат слободните работни места.

Од друга страна, пак, околу 27,5 милиони луѓе од работната сила на ЕУ рекоа дека се или невработени, недоволно вработени, бараат работа, но не се веднаш достапни, или се достапни, но не бараат работа.

Ова резултираше со нешто повеќе од 1 од 8 луѓе во Европската Унија да бидат изложени на „залабавување“ на пазарот на труд, дефинирано од МОТ како „разлика помеѓу обемот на работа што работникот сака и износот на платена работа на располагање“.

Стапката на невработеност во ЕУ се намалува од 2020 година, што е предизвикано „не од зголемувањето на невработеноста, туку од зголемувањето на бројот на луѓе кои се достапни за работа, но не ја бараат“, се вели во извештајот на Евростат.

Ова доведе до слободни работни места, така што нема значително поместување на стапките на слободни работни места, вклучително и во последниот квартал, се додава.