Златен лав за „Џокер“, сребрен за Полански

Mandatory Credit: Photo by CLAUDIO ONORATI/EPA-EFE/Shutterstock (10403950br) Todd Phillips (L) holds the Golden Lion award for his movie 'Joker' as he poses US actor Joaquin Phoenix during the awarding ceremony of the 76th annual Venice International Film Festival, in Venice, Italy, 07 September 2019. The festival runs from 28 August to 07 September. Award ceremony - 76th Venice Film Festival, Italy - 07 Sep 2019

Мрачната драма „Џокер“ за потеклото на тој злобен лик освои Златен лав на филмскиот фестивал во Венеција, додека воената драма на Роман Полански „Офицер и шпион“ доби Сребрен лав.

Режисерот на победничкиот филм Тод Филипс им се заблагодари на продуцентите што имале сила да излезат од зоната на комфорот, но исто така и на актерот Хоаким Феникс за неговиот „луд талент“.

Наградата за најдобра актерка и припадна на Французинката Аријана Аскарида за улогата во филмот „Глорија мунди“, а наградата за најдобар актер му припадна на Италијанецот Лука Маринели за неговата улога во „Мартин Идн“.