„Живи и здрави“- Никола Ристановски глуми во новиот филм на режисерот Иван Мариновиќ


Започна снимањето на филмот „Живи и здрави“ по сценарио и во режија на Иван Мариновиќ, а во ко-продукција со македонскиот „Круг Филм“. Снимањето ќе трае 33 дена, односно ќе заврши на 23 јуни, а ќе се одвива на локации во Црна Гора, во градовите Херцег Нови и Игало, како и на полуостровот Луштица.

Филмот се снима во продукција на црногорскиот „Адриатик вестерн“ на Иван Мариновиќ, а во копродукција со Марија Стојановиќ од српската „Сенс продукција“, Дејан Крајчевски од македонскиот „Круг филм“, Вероника Кухрова и Михал Крачмер од чешки „Аналог визија“, Анкица Јуриќ-Тилиќ од хрватската „Кинорама“ и Јожко Рутар од словенечкиот „Спок филм“.

Филмот ја раскажува приказната за Драгана (хрватската ѕвезда Тиjана Лазовиќ), идна невеста која вели дека не сака да се мажи, само два дена пред свадбата – иако се е подготвено и сите знаат за тоа. Лесо (ветеранот Момчило Пиќуриќ), безмилосниот патријарх на семејството на младоженецот (Горан Славиќ), има предлог за бунтовната невеста: помини ја крвавата свадба, одглуми ја, а потоа оди каде и да сакаш следниот ден. Таа се согласува. Сепак, навредениот младоженец се уште се надева дека таа ќе остане. Традиционалната свадба вклучува серија апсурдни настани, потопени во алкохол, пукотници и динамит, што ќе ги изнесе на виделина најлошите карактеристики на ликовите.

Дел од актерската екипа се актерите Никола Ристановски, Тијана Лазовиќ, Горан Славиќ, Момчило Пиќуриќ, Горан Богдан, Сњежана Шишков Синовчиќ, Дејан Ѓоновиќ, Мирјана Јоковиќ и Драгана Дабовиќ.

Автор на оригиналната музика за овој филм ќе ја работи нашиот истакнат музичар и композитор Тони Китановски.

Проектот е поддржан од Филмскиот центар на Црна Гора, Филмскиот центар Србија, Чешкиот филмски фонд, Хрватскиот аудиовизуелен центар (HAVC), Агенцијата за филм на Северна Македонија, Словенечкиот филмски центар, Creative Europe MEDIA, SeeCinema Network, Eurimages, Порто Нови, Туристичката организација на Херцег Нови и општина Херцег Нови.

Ова е втор филм на Мариновиќ. Неговиот дебитантски филм „Црната игла“ беше реализиран во
2016 година.