Земјата прими радиосигнал испратен од галаксија која е оддалечена 9 милијарди светлосни години


Ова е првпат научниците да детектираат сигнал кој потекнува од друга галаксија која се наоѓа на 9 милијарди светлосни години од Земјата.

Радиосигналот е снимен со џиновскиот метробрановен радио телескоп лоциран во Пуне, Индија.

Џиновскиот радио-телескоп вклучува поле од 30 антени за садови, сите насочени кон небото со  чинии со дијаметар од околу 45 метри.

Користејќи го овој софистициран телескоп, научниците открија единствен радиосигнал со единствена бранова должина позната како линија од 21 сантиметар или линија на водород. Овој сигнал се емитува од неутрални атоми на водород.

За жал, овој уникатен сигнал не дојде од вонземјани. Се емитува од галаксијата наречена SDSSJ0826+5630. Галаксијата е „галаксија што формира ѕвезди“.

Фасцинантниот аспект за радиосигналот е дека тој бил емитиран кога галаксијата Млечен Пат (Земјата е дел од галаксијата Млечен Пат) била стара само 4,9 милијарди години. Во моментов, галаксијата Млечен Пат се проценува дека е стара 13,8 милијарди години.

Оттука, биле потребни 9 милијарди години сигналот да стигне до Земјата. За научниците, радиосигналот е еден начин да се погледне назад во времето пред 9 милијарди години.

Имаше и други радиосигнали откриени од блиските галаксии, но ова е најдалечниот сигнал откриен досега.

Радиосигналот од SDSSJ0826+5630 им овозможи на научниците да ја измерат масата и содржината на гас во галаксијата. Користејќи ги овие информации, научниците утврдуваат дека далечната галаксија може да има двојно поголема маса од ѕвезди што се видливи од Земјата.

Студијата за откривање на овој радиосигнал е објавена во јануари 2023 година.