Затнатиот нос не е секогаш знак на настинка
Ако често се будите со затнат нос и немате проблем со алергии или настинка, можеби всушност страдате од желудочната киселина која се враќа во хранопроводникот. Освен отежнато дишење, затнатиот нос ве лиши од квалитетен сон и ви пречи во секојдневните задачи.
Голем оброк непосредно пред спиење, многу зачинета храна или кисело овошје може да влијаат на вашето дишење. Виновникот често е состојба каде што стомачната киселина се враќа во хранопроводникот, позната како гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).
Горушица е главниот симптом на овој проблем. Може да предизвика слуз од носот да тече низ грлото. Заедно со затнат нос, тоа е и причина за хронична кашлица и чувство на стегање во горните дишни органи.
Во случај на честа појава на симптоми, неопходен е третман.
Проблемите се јавуваат најчесто веднаш по оброкот, а доколку ги забележите неколку пати неделно тоа е хроничен проблем кој треба да се лекува. Ова се некои од најчестите симптоми:
– тешкотии при голтање
– болка во грлото
– засипнатост
– неконтролирано подригнување и икање
– наслага на забите
– грутка во грлото
– металоиди и печење во грлото
– сува кашлица
– надуеност
Јадете полесна храна, што повеќе зеленчук и пробиотици
Иако не постои универзално правило бидејќи на сите не им пречи иста храна, сепак по дијагнозата на рефлуксната болест, исхраната треба да биде што е можно полесна и со што повеќе зеленчук. Намалениот внес на масти и киселини може значително да ги ублажи симптомите на болеста.
Внесувањето на пробиотици ќе помогне да се балансира цревната микрофлора и да се подобри варењето.
Ѓумбирот исто така ќе помогне бидејќи е антиинфламаторно како природен лек за горушица и варење. Задолжително внесете интегрални житарки во вашата исхрана бидејќи тие ја апсорбираат киселината во желудникот и на тој начин го спречуваат рефлуксот.
Јајцата не се препорачуваат, но критична е само жолчката. Белките можете да ги консумирате без страв.
Треба да се избегнува пржена и мрсна храна, агруми, оцет, домати и генерално кисела и зачинета храна.