Русија: До 15 години затвор за „лажни“ вести за платениците од „Вагнер“

Евгениј Пригожин објави дека планира да регрутира околу 30.000 нови борци за „Вагнер“ до средината на мај


 

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша закон за казнување за дискредитација и „фалсификување“ против доброволци и платеници. Сега, оние што шират лажни информации за нив, може да добијат и до 15 години затвор. Се прават нови измени во членот 207.3 од Кривичниот законик на Руската Федерација, кој претходно се занимаваше само со ширење на „лажни вести“ за руската армија. Максималната казна според првиот дел од овој член е зголемена од три на пет години затвор, додека максималната казна според вториот и третиот дел остана иста – десет, односно петнаесет години.

Дополнително, беше потпишан закон за казнување за „дискредитирање“ на учесниците во специјалните операции, вклучително и волонтери. Максималната казна според овој закон е до седум години затвор.

Евгениј Пригожин, основачот на платеничката група „Вагнер“, побара да се заштитат платениците од „дискредитација“ на властите. Основачот на армијата на платеници, кои регрутираа затвореници за војната, се пожали дека некои медиуми, канали на Телеграм и блогери „на грозен начин ги изложуваат бранителите на Русија, луѓе кои ги даваат своите животи за нас, претставувајќи ги како негативци и криминалци. .“

„Забранете јавни дејствија насочени кон дискредитација на волонтери, вклучително и поранешни затвореници… вклучително и забрана на публикации од негативна природа и каква било критика на учесниците во специјалната воена операција, како и информации за нивните минати прекршоци“, предложи Пригожин.

Во исто време Пригожин во саботата објави дека планира да регрутира околу 30.000 нови борци до средината на мај. Пригожин тврди дека „Вагнер“ регрутира околу 500 до 800 луѓе во просек секој ден – а понекогаш и до 1.200 дневно.

„Можно е овој број на регрути да се намали по некое време; Сепак, до средината на мај планираме бројот на борци на единицата да се зголеми за приближно 30.000“, рече Пригожин во аудио порака објавена на Телеграм.

Минатата недела Пригожин рече дека „Вагнер“ отворил центри за регрутирање во 42 града во Русија.